Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Keep your lamps trimmed and burning

hottuna

Αυτό δεν είναι τραγούδι #721
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

«Η τέχνη προκύπτει από ανάγκη», λέει. Ποιος λέει; Γενικά, λέγεται (αυτό σημαίνει στερεότυπο, και ο όρος δεν έχει αναγκαστικά αρνητική φόρτιση). Κάπως έτσι, από ανάγκη δηλαδή —πρακτική όμως, όχι καμιά βαθιά, ψυχική ανάγκη—, προέκυψαν και οι Hot Tuna: το 1969, κι ενώ οι Jefferson Airplane βρίσκονταν στο ζενίθ της καριέρας τους, η Grace Slick χρειάστηκε να κάνει ένα χειρουργείο στη μύτη της και η ανάρρωση της πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα υπόλοιπα μέλη των Airplane αναγκάστηκαν να παίξουν μόνοι τους σε προγραμματισμένες συναυλίες. Είναι προφανές ότι Airplane χωρίς Grace είναι σαν… ε, τέλος πάντων, δεν γίνεται. Από την άλλη, οι υπόλοιποι, ως εξαιρετικοί μουσικοί που είναι (κυρίως το βασικό δίδυμο, δηλαδή ο κιθαρίστας Jorma Kaukonen και ο μπασίστας Jack Casady) κατάλαβαν ότι δεν έχει νόημα να παίζουν σαν λειψοί Airplane, κι άρχισαν να βάζουν στο πρόγραμμα διασκευές, ιδίως κλασικών μπλουζ της Δυτικής Ακτής, όπως του Reverend Gary Davis, θρυλικής μορφής του καλιφορνέζικου μπλουζ. Τους καλάρεσε, και οι Hot Tuna (έτσι ονομάστηκε το σχήμα που είχε ως βασικούς τους δύο προαναφερθέντες και κατά καιρούς πολλά άλλα μέλη από τους Airplane, από του Mammas and Pappas, από τους Grateful Dead και, γενικά, από την ευρύτερη οικογένεια του Σαν Φρανσίσκο) καθιερώθηκαν ως σχήμα που άνοιγε τις συναυλίες των Jefferson Airplane με ακουστικά ή/και ηλεκτρικά σετ και που, πολύ σύντομα, ηχογραφούσε άλμπουμ και έκανε τις δικές του περιοδείες. Οι Hot Tuna απέκτησαν φανατικό κοινό. Με ένα διάλειμμα από τα τέλη των 70s μέχρι το 1986, αποδείχτηκαν αειθαλείς — και μακροβιότεροι από τους Jefferson.

Bonus video, ο Jorma και ο Jack παίζουν ζωντανά (acoustic version) το ίδιο κομμάτι πέρσι, τον Γενάρη του 2015. Η εικόνα των εβδομηντάρηδων, πλέον, Hot Tuna υπογραμμίζει τη συμβουλή — με την οποία άλλωστε συμφωνούμε και επαυξάνουμε: Keep your lamps trimmed and burning.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στοdimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter




from dimart http://ift.tt/1PyNE9J
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου