Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Όμορφη που ‘ναι η Κρήτη

Αυτό δεν είναι τραγούδι #719
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

aftografosimeioma

Μάνος Χατζιδάκις : Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Ο κύκλος με την κιμωλία, Ο κύκλος του C.N.S, Ποτέ την Κυριακή, Ελλάς, η χώρα των ονείρων, Οδός Ονείρων, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Reflections, Ο Μεγάλος Ερωτικός, Αθανασία, Για την Ελένη, Η εποχή της Μελισσάνθης, Πορνογραφία… Και Τρίτο Πρόγραμμα, Λιλιπούπολη, παλιές ασπρόμαυρες ταινίες με την Αλίκη, τη Τζένη, τη Μελίνα -και «ηθοποιός σημαίνει φως», μόνο με τη φωνή του Δημήτρη Χορν.

«Τι είναι για μένα ο Μάνος Χατζιδάκις», αναρωτήθηκα με την αφορμή. Είναι από τους ανθρώπους που χωρίς να γνωρίσω ποτέ, τους νιώθω «κοντά μου». Είναι η μουσική και τα τραγούδια που έχουν κάνει παρέα τόσες και τόσες ώρες της ζωής μου, είναι κομμάτι από τη ζωή μου, πώς αλλιώς! Είναι και η κοινή Κρητική καταγωγή, φυσικά.

Μια και ο ίδιος είπε:

Μου το ’πε μια φορά ένας γέρος χωρικός πάνω στην ώρα δυνατού σεισμού, μα το κατάλαβα αργότερα. «Μη φοβάσαι, Μανώλη, ζωντανή είναι η Κρήτη μας, κουνιέται…» Και δεν είναι μόνο ζωντανή. Παρά και μάγισσα «Ήπιες νερό από τα σπλάχνα της; Πάει, τέλειωσε Έγινες σκλάβος της αιώνιος…»

Κι αυτό θυμίζει Καζαντζάκη -και μάλλον δεν είναι τυχαίο που μελοποίησε κομμάτια για τον «Καπετάν Μιχάλη». Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο. Και είναι μια εξαιρετική καταγραφή του κλίματος που επικρατούσε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για το θεατρικό ανέβασμα του καζαντζακικού Καπετάν- Μιχάλη γράφτηκαν το 1966, όταν και παρουσιάστηκε το έργο από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Τραγουδά ο Γιώργος Ρωμανός:

Αν και αργότερα ηχογραφήθηκαν ξανά, με μια συγκλονιστική Φλέρυ Νταντωνάκη:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το




from dimart http://ift.tt/1PulQTW
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου