Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Μια Μέριλ «μπουκιά και συχώριο»

—της Ειρήνης Βεργοπούλου—

meryl_streep-01-the_devil_wears_pradaΠέρασα μια φάση στην εφηβεία μου, όπου μάζευα σε λεύκωμα φωτογραφίες της Meryl Streep, που κλείνει σήμερα αισίως τα 67. Τη λάτρευα. Προ διαδικτύου τότε, έψαχνα σε κάθε λογής πηγές και έντυπα για να ξετρυπώσω ωραίες εικόνες από τη ζωή της ή από τις ταινίες της. Το ίδιο έκανα βέβαια και με όλους τους ηθοποιούς που αγαπούσα. Τω καιρώ εκείνω είχαμε αποκλειστικά τις χάρτινες πηγές: περιοδικά, εφημερίδες, άντε και καμιά αφίσα. Δεν αρκούμουν στις ελληνικές εκδόσεις. Από παιδί ακόμα είχαμε συνηθίσει στο σπίτι και τον ξένο Τύπο. Ο πατέρας μου έκανε βόλτα στο Σύνταγμα και έφερνε μία φορά το μήνα ξενόγλωσσα περιοδικά και εφημερίδες, κυρίως αμερικάνικα και αγγλικά. Σε αυτά, τέλος πάντων, στα αμερικάνικα περιοδικά ποικίλης ύλης ή τα κινηματογραφικά, όπως το «ιστορικό» Premiere, και διάφορα άλλα που προμηθευόμουν —φοιτήτρια πια— από τα κιόσκια του κέντρου, ανακάλυπτα σαν φυσιοδίφης τα νέα, τις εξελίξεις για ταινίες και υπέροχες εικόνες από τη ζωή των σταρ, σε χορταστικά αφιερώματα, μέσα στα οποία ολβία χανόμουν. Συχνά επισκεπτόμουν και την Βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Ένωσης, απορροφημένη επί ώρες εκεί μέσα (είπαμε, ήταν οι ηλικίες όπου έχεις άφθονο χρόνο ελεύθερο) μελετώντας με σεβασμό τους New York Times, το New Yorker κ.λπ. Σε αυτές τις χάρτινες περιπλανήσεις, εν πάση περιπτώσει, τσίμπαγα διάφορες εικόνες των ηθοποιών ή των σκηνοθετών. Στη μαθητική ηλικία όταν ακόμα ήμουν, τις έκοβα με ψαλίδι με προσοχή και ακρίβεια, και τις επικολλούσα σε λευκώματα (όταν είχαμε μόνο το «cut and paste» και όχι το «copy and paste»).

Στο λεύκωμα για τη Meryl είχα συγκεντρώσει —εκτός από χαρακτηριστικά πλάνα από ταινίες της— και διάφορα ενσταντανέ από την καθημερινότητά της. Σε μια τέτοια φωτογραφία, από τα πρώτα χρόνια της διασημότητάς της, ο φωτορεπόρτερ του Time την απαθανατίζει ενώ (μπορεί ακόμα να) επιβαίνει στο νεοϋορκέζικο μετρό.

Meryl metro

Τώρα που έψαξα τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο βλέπω ότι άπειρες δεκαετίες και Όσκαρ μετά, θεωρείται «iconic».

Ο λόγος που θυμήθηκα το ρεπορταζιακό αυτό μνημείο όμως, είναι επειδή η ίδια φωτογραφία είναι πια ένα ζαχαρωτό:

Meryl candy
Η Meryl έχει μεταμορφωθεί (και) σε τροφή.

Μια ηθοποιός ονόματι Samantha Hoecherl, αποκαλύπτει η μίνι-έρευνά μου, έχει φτιάξει έναν λογαριασμό στο Instagram με τον τίτλο «tasteofstreep», όπου έχει «πειράξει» με photoshop γνωστές πόζες της κινηματογραφικής θεάς, καθώς και στιγμιότυπα από φιλμ της, με τρόπο ώστε να την εντάσσει σε διάφορα φαγητά, ανάλογα με τη συγγένεια του χρώματος ή της υφής: η Meryl αναδύεται μέσα από αυγά, κάθεται πάνω σε ψωμί του τοστ, τυλίγεται μέσα σε παγωτό, κάνει μπάνιο μέσα σε τηγανητές πατάτες φαστ φουντ, ξεπροβάλλει μέσα από χάμπουργκερ, γίνεται δροσιστικό κοκτέιλ, και πάει λέγοντας.

Ο λογαριασμός είναι πολύ δημοφιλής. Η Hoerchel σχολιάζει σε συνέντευξή της ότι έτσι έκανε την πλάκα της, συνδυάζοντας όλες τις αγάπες της: την Streep, την ηθοποιία, το φαγητό.

Ίσως λοιπόν —σε κάποιο επόμενο Όσκαρ— τιμηθεί η θεά και για την απέριττη ερμηνεία της ως κέτσαπ.

(Η Meryl, παρεμπιπτόντως, χωρίς photoshop, σε ρόλο μαγείρισσας, στο Julie and Julia, 2009)

(Η Meryl, παρεμπιπτόντως, χωρίς photoshop, σε ρόλο μαγείρισσας, στο Julie and Julia, 2009)

Meryl egg Meryl pizza Meryl burger Meryl salad Meryl strawberry cheesecake Meryl pie Meryl pasta Meryl ketsup Meryl to lunchables Meryl fries Meryl chicken streeps Meryl spicy Meryl bloody Mary Meryl babybel Meryl Trump

Εδώ άλλα εικαστικά

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το




from dimart http://ift.tt/28Nvab5
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου