—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—
Τι είναι η μαγειρική; Η τέχνη τού να συνδυάζεις φαγώσιμα υλικά για να φτιάξεις μ’ αυτά ένα όλον που δεν ισούται με τα μέρη του. Και μάλιστα, όλο και περισσότερο, οι σεφ πειραματίζονται με υλικά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ώστε το αποτέλεσμα να είναι απροσδόκητο και συναρπαστικό – με την καλή έννοια.
Μια κάπως παρόμοια ιδέα, μεταφυτεμένη στον χώρο της φωτογραφίας, μοιάζει να βρίσκεται πίσω από τα έργα του Stephen McMennamy, ενισχυμένη όμως και με μπόλικο χιούμορ, καθώς ο Αμερικανός φωτογράφος, στις λεγόμενες Combo Photos του επιδιώκει (και πετυχαίνει) έναν χορταστικό σουρεαλισμό. Και πιθανότατα δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές, πάρα πολλές περιπτώσεις, τα θέματά του προέρχονται από την επικράτεια της κουζίνας.
Οι συνδυασμοί του είναι απλοί αλλά ευφυείς: μια φωτογραφία δίπλα ή πάνω από μια άλλη, και ο κόσμος παύει να είναι όπως τον ξέρουμε. Και φροντίζει να είναι καθαρά ορατό το σημείο της ένωσης γι’ αυτό ακριβώς. Έτσι, το σύμπαν της κουζίνας συνδυάζεται με αντικείμενα που καμία θέση δεν έχουν εκεί, κι όμως: αυτό που προκύπτει έχει ταυτόχρονα την αίσθηση και του απίθανου και του πιθανού.
Κάτι σαν ιδιοφυές έδεσμα, δηλαδή.
* * *
Καλλιτέχνες στην κουζίνα και σεφ με ανησυχίες:
μια στήλη για την τέχνη της γαστρονομίας και τη γαστρονομία της τέχνης.
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art
from dimart http://ift.tt/295Iety
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου