Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Τζόναθαν Κόου: Καταστροφικό το αποτέλεσμα ενός καταστροφικού δημοψηφίσματος

Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αγαπημένος και στη χώρα μας συγγραφέας Τζόναθαν Κόου, του οποίου τα βιβλία —κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πόλις»— έχουν φανατικούς αναγνώστες, δήλωσε τα εξής:
«Αυτό το καταστροφικό δημοψήφισμα επέφερε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα: καταστροφικό για όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για αυτούς που πιστεύουν στην ανεκτικότητα, στον διεθνισμό, στη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Είναι μια νίκη των πλέον στενόμυαλων και εσωστρεφών παρορμήσεων του βρετανικού λαού· η νίκη μιας ψευδούς νοσταλγίας. Λυπάμαι περισσότερο για τους νέους ανθρώπους τούτης της χώρας που ήθελαν να παραμείνει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είδαν μια χολωμένη, μεγαλύτερη γενιά να τους κλέβει το μέλλον. Λυπάμαι επίσης για τους Σκωτσέζους και τους Βορειοϊρλανδούς οι οποίοι δεν ψήφισαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα, και τώρα θα θελήσουν να επανεξετάσουν τη δική τους θέση σε ό,τι ακόμη αποκαλούμε, προσώρας, Ηνωμένο Βασίλειο».
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (18/6/2016) ο Τζόναθαν Κόου, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είχε υπογραμμίσει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σημερινή της δομή και πρακτική, χαρακτηρίζεται από σοβαρότατες ατέλειες. Εδώ στη Βρετανία παρακολουθήσαμε με τρόμο πώς συμπεριφέρθηκε, λ.χ., όλο αυτό το διάστημα στην Ελλάδα η τρόικα (ό,τι σήμερα λέγεται «θεσμοί»). Από την άλλη όμως πιστεύω ότι, παρά τα δεδομένα λάθη της, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιωμένη πάνω στα ιδανικά της συνοχής και της αλληλεγγύης, και ότι θα ήταν μεγάλο λάθος η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από αυτήν, στην παρούσα φάση. Κατά συνέπεια, δεν σας κρύβω ότι στο επερχόμενο δημοψήφισμα θα ψηφίσω να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, του Brexit, έχει βασιστεί ολοφάνερα σε μια αντι-μεταναστευτική ρητορική και στρατηγική, πράγμα που θεωρώ απολύτως απογοητευτικό — αν και φάνηκε πανέτοιμη να συντονιστεί με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ανταποκρίνεται έτσι στην κατάσταση. Κάτι που ανέκαθεν μου άρεσε στη βρετανική πολιτική είναι το γεγονός ότι η ξενοφοβία δεν είχε βρει ποτέ πολιτική φωνή και εκπροσώπηση, ίσως όμως αλλάξει και αυτό στο προσεχές μέλλον».
 Πηγή: Το Βήμα
Βιογραφικό από την biblionet

O Jonathan Coe γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1961. Σπούδασε φιλολογία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γουόρικ (αντικείμενο της διατριβής του αποτέλεσε το έργο του Henry Fielding, «Tom Jones»). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και εργάστηκε παράλληλα ως μουσικός, συνθέτοντας τζαζ, και ως δημοσιογράφος, διατελώντας τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «The Guardian» και κριτικός κινηματογράφου του «New Statesman».

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2016) Αριθμός 11, Πόλις
(2013) Expo 58, Πόλις
(2012) Ο σπασμένος καθρέφτης, Πόλις
(2010) Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ, Πόλις
(2007) Σαν τη βροχή πριν πέσει, Πόλις
(2005) Ο κλειστός κύκλος, Πόλις
(2002) Οι νάνοι του θανάτου, Πόλις
(2001) Η λέσχη των τιποτένιων, Πόλις
(2001) Τι ωραίο πλιάτσικο!, Πόλις
(1998) Το σπίτι του ύπνου, Πόλις
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2013) Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2013) Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2013) Πρόσωπα, Πόλις
Λοιποί τίτλοι
(2015) Swift, Jonathan, 1667-1745, Γκιούλλιβερ, Εκδόσεις Πατάκη [διασκευή]

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα) 

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/28U79vl
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου