Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σκουφοκοκκινίτσα

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Αυτό το βιβλίο μας συστήνει μια κλασική ιστορία ειπωμένη διαφορετικά. Όταν πρωτοέμαθα ότι η Μαρίνα Γιώτη έγραψε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας αλλά αλλιώς, ήμουν πολύ περίεργη να διαβάσω την δικιά της οπτική. Με ενοχλούσαν πάντα τα στερεότυπα των κλασικών παραμυθιών, που περνούν από γενιά σε γενιά: γιατί ο λύκος πρέπει να είναι πάντα κακός; Ο Πέτρος, σε μια εξόρμησή μας για βιβλία, μου έφερε τη Σκουφοκοκκινίτσα, εντυπωσιασμένος από το κοριτσάκι του εξωφύλλου.

skoufokokkinitsa

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού. 

Η Μαρίνα Γιώτη ξεκινά με την κλασική ιστορία και μετά μας προκαλεί να αναρωτηθούμε αν τα πράγματα είναι πάντα όπως φαίνονται. Και μας συστήνει τον Φάνη το Μπούφο που έρχεται αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια. Συναντά τους ήρωες της ιστορίας και, όπως αποδεικνύεται τελικά, ο λύκος δεν είναι ο κακός της ιστορίας.

Με την ιστορία στην κλασική της μορφή τα παιδιά μαθαίνουν το αυτονόητο: δεν πρέπει να μιλάμε σε ξένους και πρέπει να ακούμε τους γονείς μας. Διαβάζοντας τη δεύτερη ιστορία, συνειδητοποιούμε ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζουμε εύκολα τους άλλους. Τα παιδιά ακολουθώντας τον δαιμόνιο ρεπόρτερ έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την δική τους αλήθεια και με κριτική σκέψη να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Είναι μια ευκαιρία για εμάς τους γονείς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε την δική μας άποψη και να μην παρασυρόμαστε από το φαίνεσθαι ή από τα κοινωνικά στερεότυπα. Είναι μια ευκαιρία και για εμάς του γονείς να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να πέφτουμε κι εμείς οι ίδιοι στην παγίδα των στερεοτύπων αλλά να «διδάσκουμε» στα παιδιά μας να έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά, χωρίς προκαταλήψεις. Και επιπλέον μπορούμε να μιλήσουμε για θέματα όπως ο ρατσισμός, ο εκφοβισμός και ο κοινωνικός στιγματισμός.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι πραγματικά καταπληκτική. Με κάθε λεπτομέρεια, η Μαρίνα Γιώτη μας μεταφέρει σε ένα μαγικό κόσμο και οι εικόνες είναι σαν να σου μιλάνε. Ο Πέτρος βλέποντας τις εικόνες μου μιλούσε για τα συναισθήματα των ηρώων όπως εκείνος τα κατανοούσε.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόλογο από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα και στο τέλος η παιδαγωγός Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου προτείνει τρόπους για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά αλλά και εκπαιδευτικά τις δύο ιστορίες, ενώ η Μαρίνα Γιώτη μας δείχνει πως γεννήθηκε το σκίτσο του Φάνη Μπούφου και μας δίνει οδηγίες έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μερικά δικά μας σκίτσα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσετε μαζί με τα παιδιά σας για αυτά που κρύβονται πίσω από τα προφανή. Καλή σας ανάγνωση.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/28SRexp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου