Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο Κουταλιανός

Αυτό δεν είναι τραγούδι #731
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

 

Το τραγούδι «Κουταλιανός» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου δεν αναφέρεται στον πραγματικό Κουταλιανό, αφού σε καμία περίπτωση ο Παναής δεν έτρεμε ούτε τη γυναίκα του, αλλά ούτε και τις τίγρεις. Απλώς από παλιά συνηθιζόταν ο κάθε χειροδύναμος άντρας να αποκαλείται Κουταλιανός, Τόφαλος, Τζιμ Λόντος, από τα ονόματα των δημοφιλών παλαιστών.

te-2015-11Ο Παπαδόπουλος, στην προκειμένη περίπτωση, έγραψε το τραγούδι με αφορμή την ταινία μικρού μήκους του Παντελή Βούλγαρη Τζίμης ο τίγρης, όπου περιγράφεται η ζωή ενός πλανόδιου πρώην παλαιστή και αρσιβαρίστα που τώρα δίνει παραστάσεις στις πλατείες για να βγάλει το ψωμί του. Ο Τζίμης τραβάει αυτοκίνητα, σπάει αλυσίδες, σκίζει τράπουλες και κάνει ένα σωρό κατορθώματα. Ο Τζίμης ο τίγρης ήταν παντρεμένος και μια μέρα για κάποιο λόγο παρεξηγήθηκε με τη γυναίκα του. Εκείνη, τότε, πήρε τον αδελφό της και πήγαν να τον βρουν. Όταν έφτασαν στην πλατεία όπου ο Τζίμης επιδείκνυε τη δύναμή του στο πλήθος, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του για να τον δείρουν. Το αποτέλεσμα ήταν ο Τζίμης ο τίγρης να το βάλει στα πόδια, ενώ η γυναίκα του με τον αδερφό της τον κυνηγούσαν για να τον πιάσουν. Αυτή η σπαρταριστή σκηνή της ταινίας ενέπνευσε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο να γράψει τον «Κουταλιανό».

Επιπλέον, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, είχε στο μυαλό του και τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, που έκανε στους Έλληνες τον άγριο και απειλούσε συνεχώς, ενώ στο σπίτι, από ό,τι ακουγόταν, καθόταν μπροστά σούζα στη γυναίκα του Δέσποινα…

[Από το βιβλίο «μια Ιστορία… ένα τραγούδι» του Ηρακλή Ευστρατιάδη]

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το




from dimart http://ift.tt/29hGgSB
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου