Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Angelus Novus

kleeangel2

Το βιβλίο της άμμου #45

Επέστρεψα στις Ηνωμένες Πολιτείες τσακισμένος όχι τόσο από τη θλίψη όσο από το βάρος ενός αυξανόμενου πόνου. Η αναφορά του Ισπανού πληρεξουσίου στον Βάλτερ Μπένγιαμιν με έκανε να αναζητήσω στο βιβλιοπωλείο Βέρτισε στη Σεβίλλη έναν τόμο των δοκιμίων του. Το εξώφυλλο τραβούσε την προσοχή: μια αναπαραγωγή του πίνακα Angelus Novus του Πωλ Κλέε. Τώρα, στο αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, διάβασα με συγκίνηση και έκπληξη αυτά τα λόγια του Βάλτερ Μπένγιαμιν, όπου περιγράφει τον πίνακα του Πωλ Κλέε, τον Άγγελο:

Στρέφει το πρόσωπο στο παρελθόν. Εκεί όπου εμείς βλέπουμε μια αλυσίδα γεγονότων, αυτός ατενίζει τη μοναδική καταστροφή που συσσωρεύει ερείπια πάνω σε ερείπια και μετά τα πετάει στα πόδια του. Ο άγγελος θα ήθελε να παραμείνει, να ξυπνήσει τους νεκρούς και να ξαναδώσει την ενότητα σε ό,τι έχει διαρραγεί. Αλλά μια καταιγίδα φυσά από τον Παράδεισο· χτυπάει τα φτερά του αγγέλου με τόση βία που εκείνος δεν μπορεί πια να κλείσει τα φτερά του. Η καταιγίδα, αδιάκοπα, τον σπρώχνει προς το μέλλον στο οποίο εκείνος έχει στραμμένη την πλάτη, ενώ τα ερείπια που συγκεντρώνονται μπροστά του υψώνονται ως τον ουρανό. Η καταιγίδα είναι αυτό που εμείς αποκαλούμε πρόοδο.

 

* * *

TELIKO KONSTANSIA

Carlos Fuentes, Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους, μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου, Άγρα 2008.

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/260i7ae
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου