Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Enough is enough

Αυτό δεν είναι τραγούδι #697
Dj της ημέρας, η Μαρίκα Τσεβά

Βγάζω φλύκταινες όταν ακούω την τόσο τραγική όσο και ανιστόρητη διαπίστωση «πιάσαμε πάτο». Δεν πιάσαμε πάτο, υπάρχουν και χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Βρισκόμαστε όντως σε ελεύθερη πτώση. Πέφτουμε, αναμφίβολα. Αλλά στον πάτο δεν φτάσαμε. Όταν φτάσουμε (πράγμα πιθανότατο), θα το καταλάβουμε από τον ορυμαγδό.

Όσοι πιστεύουν στη δύναμη της αναπόδραστης βαρύτητας απαισιοδοξούν. Λέξεις όπως “αισιοδοξία”, “ελπίδα” κ.λπ. δεν έχουν πλέον ιαματική βαρύτητα: έγιναν σκόνη· τις άλεσε ο μύλος του λαϊκισμού. Δεν θα μας συντρέξουν άλλο οι λέξεις· αν μάλιστα είχαν τρόπο, θα μας εγκαλούσαν για λεκτική κακοποίηση. Αλλά δεν έχουν: είναι έρμαια της από μέρους μας χρήσης τους, της ανερμάτιστης. Το μόνο που μπορούν να κάνουν –οι λέξεις αμυνόμενες– είναι να μας εγκαταλείψουν στο έλεος της αφασίας. Reasoning has left the building.

Πολύ θα ήθελα να έλεγα (και να το πίστευα) πώς κάτι θα γίνει στο παραπέντε και θα τα βολέψουμε. Δυστυχώς, δεν–. Ενδέχεται να παραμείνουμε σε αέναη πτώση μέχρι τέλους. (Εδώ το τέλος νοείται ως βιολογικό όριο σε μεταφυσικό κενό.) Σ’ αυτή την περίπτωση, ο σώζων εαυτόν σωθήτω: παλιά μας τέχνη (ή και Τέχνη) κόσκινο. Ξέρω: αυτή δεν είναι λύση· οι λύσεις είναι είτε συλλογικές είτε μέρος του συλλογικού προβλήματος. Αλλά δεν έχω λύσεις να προτείνω. Ίσως υπάρχουν, αλλά δεν τις ξέρω. Ακόμα κι αν τις ήξερα, αμφιβάλλω αν θα τις κατέθετα. Άδικος κόπος: το είδος Homo karanikas είναι (καταστροφικά) ανίκητο.keep-calm-and-fuck-it-all-11

Τι πάει να πει “open your eyes / time to wake up”; Φτάνει πια με τα λόγια του αέρα. Enough is enough is enough! Άλλωστε, δεν είμαι παρά dj μερικής απασχόλησης, με ειδικότητα στην κωδωνοκρουσία. Χτυπάω, λοιπόν, τις καμπάνες. Για ποιους; Για κανέναν. Απλώς κάνω λίγη φασαρία, γνωρίζοντας ότι ο ήχος δεν μεταδίδεται στο κενό.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter




from dimart http://ift.tt/1OLLJy4
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου