Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο καρομυτόγκας

καραμυτογκας

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Έπεσα πάνω σε αυτό το βιβλίο ψάχνοντας στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Αιώρα για ένα βιβλίο που ενδιέφερε εμένα. Μόλις είδα πως το βιβλίο αφορά τον κύκλο του νερού και είναι μια δημιουργία της Μαριανίνας Κριεζή, στιχουργού των τραγουδιών της κλασικής και πολύ αγαπημένης ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», και της Σοφίας Ζαραμπούκα, δεν αντιστάθηκα και πολύ.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο Καρομυτόγκας και ο κύκλος του νερού
Του καθαρού; Όοοοχι!
Δεν είναι το νερό
παντού και πάντα καθαρό.
Και το βιβλίο αυτό λέει
πως ο Καρομυτόγκας φταίει.

Το βιβλίο μιλάει για τον αέναο κύκλο του νερού, την διαδρομή του και το πώς οι άνθρωποι επηρεάζουν τον κύκλο αυτό με τις επεμβάσεις τους. Το νερό ξεκινάει από τα βάθη της γης, ανεβαίνει στην επιφάνεια, αναβλύζει από τις πηγές, γίνεται ποτάμι, φτάνει στην θάλασσα για να γίνει σύννεφο, μετά βροχή και να επιτρέψει στη γη. Στην διαδρομή του συναντά θαυμαστά πλάσματα και φυσικά τον άνθρωπο. Τι έγινε όμως και ξαφνικά το ποτάμι γεμίζει με μπλε και κόκκινα καρό; Ο ήρωας μας χρησιμοποιεί το νερό άλογα για να εξυπηρετηθεί και στο τέλος θα καταλήξει να αναρωτιέται για το κακό που έκανε.

Η Μαριανίνα Κριεζή έχει φτιάξει ένα έμμετρο κείμενο που ξεχειλίζει μουσικότητα, χιούμορ και τρυφερότητα. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με τα παθήματα του ήρωα αλλά και θα προβληματιστούν σχετικά με το καυτό ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και το πώς ο καθένας μας οφείλει να προστατεύει τη φύση. Με απλότητα και χωρίς ίχνος διδακτισμού η ιστορία μας διδάσκει πως οι πράξεις μας έχουν συνέπειες για τους άλλους αλλά και για εμάς.

Η εικονογράφηση της Σοφίας Ζαραμπούκα συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο. Έντονα χρώματα και μια ξεχωριστή αισθητική που θα κεντρίσουν την προσοχή των μικρών αναγνωστών. Επίσης πρωτότυπη είναι και η εικονογραφημένη εισαγωγή που προηγείται της σελίδας με τα στοιχεία του βιβλίου και του κειμένου. Η μορφή του ήρωα ήταν το πρώτο που εντυπωσίασε το μικρό Πέτρο όταν διαβάσαμε αυτή την ιστορία. Μετά βέβαια ξεκαρδίστηκε με τα παθήματα του Καραμυτόγκα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μπορεί παράλληλα να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, γιατί συνδυάζει ένα ευφάνταστο έμμετρο κείμενο με ένα θέμα πολύ σημαντικό. Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα αγαπήσουν πολύ τον Καραμυτόγκα και τις περιπέτειες του.

καραμυτογκας2

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1TJGDqs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου