Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η καλύτερη εποχή στην Ολλανδία

claude-monet001

Το βιβλίο της άμμου #50

Η συζήτηση μέσα στο σαλόνι, που ανάδινε ένα άρωμα από λουλούδια, φαινόταν να παίρνει σιγά-σιγά μια ποιητική θλίψη, φιλική στις ερωτικές εξομολογήσεις. «Ποιος ξέρει», σκεφτόταν ο Τζιοβάνι, «η πρώτη συνάντηση ύστερα από ένα τόσο μεγάλο χωρισμό ίσως να μη μπορούσε να είναι και διαφορετική, μπορεί να ξαναβρεθούμε κι άλλες φορές, έχω δυο μήνες καιρό, δεν μπορείς να κρίνεις τόσο βιαστικά, ίσως μ’ αγαπάει ακόμη και τότε δεν πρόκειται να ξαναπατήσω στο φρούριο». Μα η κοπέλα είπε:
— Τι κρίμα! Φεύγω σε τρεις μέρες, με τη μαμά και τη Τζιορτζίνα, θα λείψουμε, νομίζω, κανένα μήνα, και ζωντάνεψε από χαρά με τούτη τη σκέψη. Θα πάμε στην Ολλανδία.
— Στην Ολλανδία;
Η κοπέλα μιλούσε τώρα για το ταξίδι, ενθουσιαζόταν με τα πάντα, με τους φίλους που θα πήγαιναν μαζί της, με τα άλογά της, με τις γιορτές του καρναβαλιού που πέρασε, με τη ζωή της, με τις φίλες της, με όλα, αγνοώντας τον Ντρόγκο.
Τώρα ήταν εντελώς στα νερά της και φαινόταν πιο όμορφη.
— Περίφημη ιδέα, είπε ο Ντρόγκο που ένιωθε έναν πικρό κόμπο να του σφίγγει τον λαιμό. Αυτή είναι η καλύτερη εποχή στην Ολλανδία, έτσι άκουσα να λένε. Λένε ότι υπάρχουν απέραντοι κάμποι με ανθισμένες τουλίπες.
— Ω ναι, πρέπει να είναι πολύ όμορφα, συμφωνούσε η Μαρία.
— Αντί για σιτάρι, καλλιεργούν τριαντάφυλλα, συνέχισε ο Τζιοβάνι μ’ έναν ελαφρύ κυματισμό στη φωνή του, εκατομμύρια κι εκατομμύρια τριαντάφυλλα όσο που φτάνει το μάτι σου, κι επάνω φαίνονται οι ανεμόμυλοι, φρεσκοβαμμένοι με ζωηρά χρώματα.
— Φρεσκοβαμμένοι; ρώτησε η Μαρία που άρχισε να καταλαβαίνει στο αστείο. Τι θέλεις να πεις;
— Έτσι λένε, αποκρίθηκε ο Τζιοβάνι. Το διάβασα και σε ένα βιβλίο.

* * *

Ντίνο Μπουτσάτι, Η έρημος των Τατάρων, μετάφραση: Μανόλης Φουρτούνης, Διογένης 1971.

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

wp_20160927_17_07_28_pro

* * *

claude-monet001

Εικόνα εξωφύλλου: Claude Monet, «Τουλίπες στην Ολλανδία», 1886

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο


Στο:Το βιβλίο της άμμου Tagged: Γιώργος Τσακνιάς, Λογοτεχνία, Μανόλης Φουρτούνης, Ντίνο Μπουτσάτι, βιβλίο

from dimart http://ift.tt/2dhsvnO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου