Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ο φούρναρης Πλατς

cover_fournarisBIG

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ο Σεπτέμβρης μπήκε και σιγά σιγά προσαρμοζόμαστε μετά την επιστροφή μας στην πόλη. Σήμερα που τακτοποιούσαμε τα βιβλία που είχαμε πάρει μαζί στις διακοπές, ο Πέτρος έβγαλε με ενθουσιασμό από το κουτί το παραμύθι της Μαρίας Σούμπερτ με τίτλο Ο φούρναρης Πλατς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Ο ήρωας αυτής της τρυφερής ιστορίας είναι ο Πλατς, ο οποίος ζούσε σε ένα μακρινό χωριό μαζί με τον πατέρα του που ήταν φούρναρης. Πέρασαν τα χρόνια και ο Πλατς μεγάλωσε και ανέλαβε τον φούρνο του πατέρα του. Όμως δεν ήταν ικανοποιημένος, γιατί πίστευε ότι δεν μπορεί να γίνει πλούσιος με ένα φούρνο. Παρόλα αυτά, ξεκίνησε να δουλεύει και έβγαζε κάθε μέρα εκατό καρβέλια. Τα πουλούσε όλα εκτός από ένα, που το κρατούσε για τον ζητιάνο.

Ένα βράδυ που ο Πλατς κοιτούσε τον ουρανό και ονειρευόταν, ο ζητιάνος τού είπε ότι, αν καταφέρει και γεμίσει το σακούλι του με ψωμί, θα αποκτήσει τόσα πλούτη όσα τα αστέρια. Αν όμως δεν τα κατάφερνε θα γινόταν αυτός φούρναρης και ο Πλατς ζητιάνος. Και έτσι κι έγινε. Ο Πλατς ταπεινωμένος έφυγε από το χωριό και ξεκίνησε την περιπλάνησή του. Και έτσι σιγά σιγά κατάλαβε τα πλούτη δεν έχουν τόση σημασία. Αλλού κρύβεται η ομορφιά της ζωής και άλλα είναι τα σημαντικά που μας γεμίζουν και μας ολοκληρώνουν. Και έτσι αποφάσισε να γυρίσει και να διεκδικήσει αυτά που έχασε.

Η Μαρία Σούμπερτ έγραψε ένα όμορφο παραμύθι για την απληστία και την σημασία των απλών καθημερινών πραγμάτων, που μερικές φορές οι άνθρωποι αγνοούν τυφλωμένοι από τις επιθυμίες τους. Η ιστορία του Πλατς είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τα υλικά αγαθά που είναι μεν απαραίτητα αλλά δεν φτάνουν για να μας κάνουν ευτυχισμένους. Εξαιρετική και η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, με εντυπωσιακή χρωματική παλέτα και τις εντυπωσιακές εικόνες να διηγούνται την δική τους παράλληλη ιστορία και να συμπληρώνουν το κείμενο.

Ο Πέτρος έβαλε τον φούρναρη Πλατς στο ράφι με τα παραμύθια που διαβάζουμε περισσότερο αυτή την περίοδο και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σας το προτείνω. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

03page_fournaris_plats.jpg

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Λογοτεχνία, Μαρία Σούμπερτ, Φωτεινή Τίκκου, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2cfob98
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου