Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Τα μουσεία των εραστών του φαγητού

BE_Currywurst-Museum

Το φαγητό είναι, εξ ορισμού, ένα πράγμα εφήμερο. Είναι όμως και η βασικότερη σταθερά στη ζωή μας. Φυσικά, λοιπόν, το ανθρώπινο πνεύμα προσπάθησε να συνδυάσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας χώρους αφιερωμένους στη διαχρονικότητα του αναλώσιμου. Τα ευρωπαϊκά αυτά μουσεία που συμπεριλαμβάνονται εδώ όμως αντανακλούν και κάτι ακόμα: την περηφάνια των λαών για τα προϊόντα τους και τη συμβολή τους στην καθημερινή απόλαυση των ανθρώπων εδώ και αιώνες.

Μουσείο Σοκολάτας, Βέλγιο

Choco-Story (1) display-in-museum

Στεγάζεται σε ένα παλιό καπηλειό του 15ου αιώνα στην Μπρυζ και διηγείται την ιστορία του κακάο και της σοκολάτας από τους Αζτέκους έως τις μέρες μας. πέρα από το πληροφοριακό υλικό, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την παρασκευή σοκολάτας και να γευτούν παραδεισένιες σοκολατένιες γεύσεις.

Μουσείο Βουτύρου, Ιρλανδία

Cork-Butter-Museum web-Cork-Butter-Museum-4.jpg

Τιμώντας την ένδοξη παράδοση του ιρλανδέζικου βουτύρου, το μουσείο αυτό στο Κορκ φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως ένα δοχείο με βούτυρο ηλικίας χιλίων ετών. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό για τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής βουτύρου και την εξέλιξη της Αγοράς Βουτύρου στο Κορκ, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Μουσείο Τηγανιτής Πατάτας, Βέλγιο

7959_0 CN_belgian_fries_museum_jtm_131101_16x9_992

Βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα κτίρια της Μπρυζ. Το μοναδικό αυτό μουσείο τιμά πρωτίστως το εθνικό έδεσμα του Βελγίου, την τηγανιτή πατάτα, και προσφέρει πληροφορίες για την ιστορία της πατάτας και τις μεταμορφώσεις της. Προσφέρεται και εκπαιδευτικό βίντεο για το πώς γίνεται η τέλεια τηγανιτή πατάτα.

Μουσείο Σπαραγγιού, Γερμανία

Asparagus-museum 20440487

Το μουσείο σπαραγγιού βρίσκεται στην πόλη Σρόμπενχάουζεν της νότιας Βαυαρίας και είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο «λαχανικό των βασιλιάδων», στην ιστορία, την παραγωγή του καθώς και στις γαστριμαργικές και φαρμακευτικές του χρήσεις. Καλύτερη εποχή να το επισκεφτεί κανείς είναι από τα τέλη Μαρτίου έως και τα τέλη Ιουνίου, όταν τα σπαράγγια είναι στις δόξες τους.

Μουσείο Διατροφής, Ελβετία

6560444ec7e4b65020e5cee934f86bc4 9373302f1c3e3c4061ef6c1b11573fd7d6fc1a3a_1080

Τα πρώην κεντρικά γραφεία της Nestle στο Βεβέ μεταμορφώθηκαν το 1985 στο πρώτο μουσείο διατροφής παγκοσμίως. Τόσο οι μόνιμες όσο και οι περιοδικές εκθέσεις του καλύπτουν όλες τις πτυχές της διατροφής, από την αγορά τροφίμων και το μαγείρεμα, έως την κατανάλωση του φαγητού και την πέψη. Το περιβάλλον, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, είναι εξόχως ειδυλλιακό, ενώ δεσπόζει το πελώριο γλυπτό-πιρούνι ως σήμα κατατεθέν του.

Μουσείο Τζελάτο, Ιταλία

IMG_4195 gelato_musum_interno

Σε μια έκταση ενός στρέμματος, το μουσείο τζελάτο της Μπολόνια καταγράφει την εξέλιξη του βελούδινου ιταλικού εδέσματος. Οι επισκέπτες, αφού δουν τα απαραίτητα εκθέματα (εργαλεία, μηχανήματα, ιστορικές εικόνες), μπορούν να περάσουν στον χώρο δοκιμών και να γευτούν διάφορους τύπους τζελάτο, ενός επιδόρπιου που είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη.

Μουσείο Πολιτισμού του Ψωμιού, Γερμανία

00_MuseumderBrotkultur_fam (1) Museum-bread-culture

Το μουσείο Πολιτισμού του Ψωμιού στην Ουλμ της Γερμανίας ιδρύθηκε το 1955 και περιέχει μια εντυπωσιακή συλλογή από 16.000 αντικείμενα και έργα τέχνης σχετικά με την ιστορία του ψωμιού – μεταξύ αυτών και πίνακες ή γλυπτά καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο, ο Ρέμπραντ και ο Νταλί.

Μουσείο Καριβούρστ, Γερμανία

BE_Currywurst-Museum curryworstmuseum

Βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου και είναι αφιερωμένο σε μια από τις πιο αγαπητές λιχουδιές των Γερμανών. Περιλαμβάνει επίσης σνακ μπαρ που σερβίρει, προφανώς, καριβούρστ. (Σημείωση: Το μουσείο αυτό είχε συμπεριληφθεί σε παλιότερο αφιέρωμα του dim/art για τα πιο κουλά μουσεία παγκοσμίως. Νομίζουμε, δικαίως.)

Μουσείο Ρέγγας, Ισλανδία

The-Herring-Era-Museum-in-Siglufjordur 664822_3983_preview

Χωμένο σε ένα μικρό ψαροχώρι της Ισλανδίας, το μοναδικό αυτό μουσείο ρέγγας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και μάλιστα βραβευμένο (Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων, 2004). Στα τρία κτίρια του μουσείου υπάρχουν όλα τα πιθανά αντικείμενα σχετικά με το ψάρεμα της ρέγγας, από παλιές φωτογραφίες έως βάρκες. Το μουσείο λειτουργεί και ως γκαλερί και χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Μουσείο Τυριού, Ολλανδία

amsterdam-cheese-museum Dutch-Cheese-Museum

Βρίσκεται στην καρδιά του Άλκμααρ και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα σχετικά με τη μεγάλη παράδοση της Ολλανδίας στην τυροκομία μέσω μιας ολοκληρωμένης συλλογής από φωτογραφίες, ταινίες και αντικείμενα. Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της πόλης και το περίφημο Τυροκομικό Παζάρι.

Μουσείο Τροφίμων, Ιταλία

Salami-Museum RTEmagicC_Museo_del_Pomodoro_-_Collecchio_PR__Foto_L._Rossi__DSC1751.jpg

Στην ουσία πρόκειται για πολλά μικρά μουσεία τροφίμων. Έτσι, το Μουσείο Φαγητού προσφέρει ένα ταξίδι στην εκπληκτική γαστρονομική ιστορία της Πάρμας, με ξεχωριστό τμήμα για το προσούτο, για την παρμεζάνα, για την ντομάτα, για το σαλάμι, για τα ζυμαρικά και για το κρασί.

Μουσείο Άγριων Μανιταριών, Γαλλία

salle-de-champignons Mushroom-Museum

Στην κοιλάδα του Λίγηρα, στο γραφικό χωριό Σαιν Χιλαίρ-Σαιν Φλοράν, βρίσκεται αυτό το γοητευτικότατο μουσείο, που διαθέτει και δική του φάρμα, με εκπληκτική ποικιλία μανιταριών. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να τα δοκιμάσουν στις υπόγειες σπηλιές στον χώρο του μουσείου.

Πηγή: Travelaway.me

* * *

Καλλιτέχνες στην κουζίνα και σεφ με ανησυχίες:
μια στήλη για την τέχνη της γαστρονομίας και τη γαστρονομία της τέχνης.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Η κουζίνα του dim/art Tagged: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Μουσείο Άγριων Μανιταριών, Γαλλία, Μουσείο Βουτύρου, Ιρλανδία, Μουσείο Διατροφής, Ελβετία, Μουσείο Καριβούρστ, Γερμανία, Μουσείο Πολιτισμού του Ψωμιού, Γερμανία, Μουσείο Ρέγγας, Ισλανδία, Μουσείο Σπαραγγιού, Γερμανία, Μουσείο Σοκολάτας, Βέλγιο, Μουσείο Τροφίμων, Ιταλία, Μουσείο Τυριού, Ολλανδία, Μουσείο Τζελάτο, Ιταλία, Μουσείο Τηγανιτής Πατάτας, Βέλγιο, Stucano Closer

from dimart http://ift.tt/2bSCGRQ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου