Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Μοναχικός πόνος

seaΑυτό δεν είναι τραγούδι #792
Dj της ημέρας, η Παρασκευή Χατζηνικόλα

— Η ζωή, μικρή μου, τόσο σύντομη, αλλά τόσο ασφυκτικά γεμάτη στιγμές. Ευτυχισμένες, χαρούμενες, αλλά ακόμα περισσότερες δυσάρεστες, άχαρες, σκοτεινές, τραυματικές. Κι έχω μια πικρή αίσθηση, μικρή μου, πως είναι αυτές οι τελευταίες που μας προσδιορίζουν αποκαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό και μας στιγματίζουν με τρόπο ανεξίτηλο…

— Γιατί; γιατί αυτές να είναι πιο ισχυρές, κυρίαρχες στη ζωή μας; γιατί να έχουν τόση δύναμη στην ύπαρξή μας;

— Ίσως γιατί όλες υποτάσσονται στην πιο καθοριστική, σε αυτήν που κάνει όλες τις άλλες να ωχριούν και ταυτίζεται με το κατεξοχήν γεγονός, το αναπότρεπτο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Τότε, εκεί, οι συμμετέχοντες πολλοί, όπως συμβαίνει σε κάθε γεγονός. Άλλοι πρωταγωνιστές, άλλοι δευτεραγωνιστές και άλλοι φαινομενικά θεατές στα συναισθήματα.

— Θεατές στα συναισθήματα; ανεκδιήγητο για την ανθρώπινη φύση, τραγικό για την ανθρώπινη μοίρα.

— Φαινομενικά, μικρή μου. Κι όμως τόσο ανθρώπινα επιβεβλημένο. Γιατί καθένας βιώνει και νιώθει διαφορετικά το γεγονός. Πόνος, λύπη, απόγνωση, απελπισία, οργή, θυμός, πίκρα, ίσως και ανακούφιση… όλα μπερδεμένα. Άλλα επιφανειακά και άλλα έντονα, βαθιά. Και οι άνθρωποι που έζησαν το ίδιο γεγονός αρνούνται να μιλήσουν ο ένας στον άλλο.

— Φοβούνται; Δειλιάζουν; Ή μήπως δεν αντέχουν να μοιραστούν την ένταση των συναισθημάτων τους;

— Ίσως φοβούνται μήπως πληγώσει ο ένας τον άλλο. Ίσως φοβούνται την έκρηξη που προξενεί ο πόνος. Μάλλον όχι… φοβούνται —νομίζω— τον ίδιο τους τον εαυτό: τα όρια της αντοχής τους, το βάθος του πόνου τους, τη διαφάνεια της αλήθειας τους, τη σύγχυση στην ψυχή τους, το άδειασμα του είναι τους. Φοβούνται μην ξεγυμνωθεί ο,τι ενδόμυχα κρατούν. Και μένουν εκεί να βιώνουν τόσο μοναχικά τον πόνο…

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μάνος Χατζιδάκις, Παρασκευή Χατζηνικόλα, Σαββίνα Γιαννάτου

from dimart http://ift.tt/2cJmNA0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου