Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου στο… Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο Λανς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο θα μιλήσει στις 19.09 για την ανακάλυψη του πλησιέστερου στη Γη φιλόξενου εξωπλανήτη

—της Ειρήνης Βενιού—

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (European Southern Observatory, ΕSO), Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου στις 19 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία, ο βραβευμένος αστρονόμος θα μιλήσει για την εντυπωσιακή ανακάλυψη του πλησιέστερου στη Γη κατοικίσιμου εξωπλανήτη, στον Εγγύτατο του Κενταύρου – το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον  Ήλιο.

Η ομιλία με τίτλο «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο»  θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στις 18:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό*. Ο δρ Κρίστενσεν, που συμμετέχει ως Επικεφαλής Ενημέρωσης του Κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος Pale Red Dot, το 2005 είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Tycho Brahe για την προσφορά του στην διάχυση των επιστημών. Η ομιλία του δρος Κρίστενσεν θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Η είδηση της ανακάλυψης ενός πλανήτη γύρω από το πλησιέστερο στη Γη άστρο (εκτός του Ήλιου μας), έκανε το γύρο του κόσμου πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία δεύτερη Γη; Μήπως το άστρο αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τον Ήλιο μας ώστε να μην μπορεί να φιλοξενεί πλανήτες με ζωή;

Το τριπλό αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος Breakthrough Starshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες ίσως μελλοντικά καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα και μάλιστα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Καθόλη την διάρκεια των παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα Pale Red Dot: μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, με στόχο την γνωστοποίηση όλων των πτυχών ενός ερευνητικού προγράμματος.

Η Ζωή στο Σύμπαν

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα προβάλλεται ακόμα η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» (ώρες προβολής 18:30, 19:30 και 20:30), ενώ το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδέχεται το κοινό και θα το ξεναγεί στους χώρους του από τις 18:00 έως τις 20:00.

*Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι  όμως τα Δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 17:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Πηγή: Το Βήμα

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Επιστήμη

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Επιστήμη, Εκδηλώσεις Tagged: Ειρήνη Βενιού, Λανς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν

from dimart http://ift.tt/2cZUm18
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου