Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

You keep me hangin’ on

Αυτό δεν είναι τραγούδι #914
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Δεν ξέρω τι από τα δύο ήταν κυρίως τα 80s: εποχή πρωτοτύπου ή εποχή μεταφράσεων. Εποχή εξέλιξης (μετάβασης, τέλος πάντων, κάπου αλλού, για να το πω όσο πιο ουδέτερα γίνεται) ή εποχή που όλο κρυφοκοίταζε προς τα πίσω και κάθε τόσο εμφάνιζε κι ένα καινούργιο tribute σε περασμένες δεκαετίες;

Στη μουσική πάντως, αυτά τα πισωγυρίσματα είχαν κάτι το ιλιγγιώδες. Μέσα στην όλη αφασία της βάτας και του Eurobeat, όλο και κάποιος αναδυόταν κραδαίνοντας ένα κειμήλιο παλιότερων δεκαετιών, το οποίο φρόντιζε επίσης να διακοσμήσει με την τελευταία λέξη της μόδας. Και είναι παράδοξο, αλλά όσες τέτοιες διασκευές μού έρχονται στο μυαλό, είχαν κάτι που καθόλου δεν κολλούσε στην ελαφρώς σπογγώδη αισθητική της δεκαετίας (νά τες πάλι οι βάτες!) Αντιθέτως, είχαν άποψη, είχαν κατεύθυνση, είχαν καλλιτεχνική επανερμηνεία.

Να, εδώ, η αγαπητή μου Kim Wilde. Ποιος να το περίμενε ότι εκείνη, κάτασπρη, κατάξανθη κλπ., θα έπαιρνε το τραγούδι των Supremes και θα το έντυνε με τόση και τόσο αποτελεσματική δραματικότητα; Λέμε για τα 80s πως ήταν λίγο «ό,τι να ‘ναι», αλλά στην ουσία παγίωσαν ό,τι διεκδικήθηκε στα 60s και στα ’70s, μεταξύ αυτών και τη νομιμοποίηση του απροκάλυπτου. Ε, ναι. Εκείνο το «Get out, get out of my life» της Kim Wilde, έχει υπερβεί σαφώς τη «σύνεση» του πρωτοτύπου και παίζει πλέον άψογα στη γραμμή ανάμεσα στο απροκάλυπτο και σε εκείνο που έμελλε να κακοφορμίσει και να γίνει η μπαντιέρα της επόμενης δεκαετίας: το «Πάθος».

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη στις 25/1, στη στήλη θα δημοσιεύονται τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) της δεκαετίας του ’80.

gr80s_logotitle_gr

Το dim/art είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

GR80s, το site
GR80s στο facebook
GR80s στο twitter

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Μουσική, Kim Wilde

from dimart http://ift.tt/2jgIQjp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου