Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Απολογισμός

Αυτό δεν είναι τραγούδι #908
Dj της ημέρας, η Μαρίνα Καρτελιά

Αυτό δεν είναι τραγούδι.

Είναι μουσικός απολογισμός μιας χρονιάς που μόλις τέλειωσε, μιας χρονιάς που γέμισε τραγούδια και μουσικάρες, φωνές υπερκόσμιες και ταλέντα απίστευτα που δεν είχα βάλει στη ζωή μου τόσα χρόνια.

Φέτος ήρθαν και με πήραν απ΄το χέρι στα μονοπάτια τους ο Nick Cave, ο Lou Reed, ο Leonard Cohen, ο Τom Waits, ο Iggy Pop, o David Bowie και τόσοι άλλοι. Και με κατέκλυσε η εσωτερικότητα και το μέλος και το απλό της σύνθεσης που κάνει ένα τραγούδι μεγαλειώδες, που στην περίπτωση αυτών των καλλιτεχνών δεν είναι και τόσο τραγούδι — είναι και ποίημα. Πρωτίστως ή ταυτόχρονα.

Αυτοί είναι η Τέχνη που βγαίνει απ΄την έλλειψη, που εμπνέεται απ’ τον Έρωτα, ή μήπως αυτοί είναι ο έρωτας που έχει μέσα του την τέχνη και όταν παίρνει φωτιά την αφήνει να βγει;… Είναι όλα όσα φοβόμουν και δεν ήθελα να δω, οι σκοτεινές πλευρές των εαυτών μας που δεν τις ομολογούμε και τις αφήνουμε να τις τραγουδούν.

Λέμε, τι όμορφο τραγούδι, και πείθουμε ότι απλά θαυμάζουμε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ενώ μας καίνε οι νότες του το δέρμα. Και αγαπάμε κάθε δύσκολο στίχο, κάθε περίτεχνο γύρισμα, κάθε εμπνευσμένη ενορχήστρωση που έχει πίσω μια θλιβερή, υπέροχη  ή πονεμένη ίσως ιστορία… και τόσο πολύ, όσο ποτέ.

Βγαίνουμε έξω, χορεύουμε, πίνουμε κι ύστερα γυρνάμε, στη μοναξιά του σαλονιού κι ανοίγουμε το ηχοσύστημα. Μέσα στο σκοτάδι, ίσως με ένα κερί μονάχα, ή μια κάφτρα τσιγάρου ίσα για να βρούμε το play, αφουγκραζόμαστε τη ζωή και την μουσική που τη διέπει. Και τους αφήνουμε επιτέλους χωρίς τύψη να κυλάνε στο αίμα μας και να το βάφουν πορφυρό με τις πρώτες νότες…

Αυτά είναι τα αγαπημένα μου ποιήματα που έγιναν τραγούδια:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: David Bowie, Iggy Pop, Μαρίνα Καρτελιά, Μουσική, Leonard Cohen, Lou Reed, Tom Waits

from dimart http://ift.tt/2j3hfPO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου