—του Παναγιώτη Πούτου—
Άνθρωπος τις ην… αληθινός, άμεμπτος, δίκαιος, θεοσεβής, διαβάζουμε στον πρώτο στίχο του Βιβλίου του Ιώβ. Ο Θεός συνομιλεί με τον Διάβολο. Τον ρωτά αν πρόσεξε την ηθικότητα και τη θεοσέβεια του Ιώβ και ο Διάβολος απαντά: μη δωρεάν Ιώβ σέβεται τον Κύριον; Ο Διάβολος πιστεύει ότι ο Ιώβ είναι θεοσεβής και δίκαιος, επειδή έχει όλα τα αγαθά. Τότε Θεός και Διάβολος βάζουν ένα στοίχημα: θα πέσουν όλες οι συμφορές στον Ιώβ για να διαπιστωθεί η πίστη του.
Ο μεγαλύτερος εν ζωή άντρας στον πλανήτη είναι επιζήσας του Ολοκαυτώματος. Ο Yisrael Kristal γεννήθηκε το 1903 σε ένα πολωνικό χωριό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Έζησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξαιτίας του δεν μπόρεσε να κάνει το Μπαρ-Μιτζβά, τη θρησκευτική τελετή της ενηλικίωσης που κάνουν όλοι οι Εβραίοι στην ηλικία των δεκατριών. Η μητέρα του είχε πεθάνει νωρίτερα, ενώ εκείνη την εποχή, το 1916, ο πατέρας του πολεμούσε στο μέτωπο -όπου σκοτώθηκε- ως στρατιώτης του τσαρικού στρατού. Μετά τον πόλεμο ο νεαρός Yisrael Kristal εγκαταστάθηκε στο Λοτζ, πολίτης της απελευθερωμένης πλέον Πολωνίας, και άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ζαχαροπλαστικής. Λίγο αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Η κατάκτηση της Πολωνίας από τους Ναζί σήμαινε και τον εγκλεισμό αυτού και της οικογένειάς του στο γκέτο του Λοτζ, όπου πέθαναν τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος και η γυναίκα του μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς το καλοκαίρι του 1944, αλλά μόνο εκείνος θα έβγαινε ζωντανός, όταν ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης τον απελευθέρωσε.
Στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου του Ιώβ διαβάζουμε πως ο Ιώβ καταριέται τη μέρα που γεννήθηκε: απόλοιτο η ημέρα εν η εγεννήθην. Η κόλαση του Άουσβιτς ήταν μία δοκιμασία σκληρότερη από τις δοκιμασίες τού Ιώβ. Έφτασε άραγε στο σημείο ο Yisrael να καταραστεί τη ζωή του και να αμφιβάλλει για τον Θεό του; Αναρωτιέμαι τι σκέφτηκε, ποια πίστη τον κράτησε ζωντανό. Ο ψυχίατρος Βίκτορ Φρανκλ, επίσης επιζήσας του Ολοκαυτώματος, υποστηρίζει στο βιβλίο του Το νόημα της ζωής ότι οι έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επιβίωναν χάρη στην πίστη τους σε ένα σκοπό, που τους έδινε λόγο για να ζούνε. Ίσως αυτή να είναι και η περίπτωση του Yisrael Kristal, η πίστη που δεν χάθηκε ποτέ.
Η συνέχεια της ζωής του θυμίζει τη συνέχεια της βιβλικής ιστορίας: παντρεύτηκε ξανά στο Λοτζ, απέκτησε δύο παιδιά και μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου έφτιαξε μία βιοτεχνία παρασκευής γλυκών και συνέχισε να ζει ως ευσεβής πιστός, όπως ο Ιώβ.
Από το 2014, όταν πέθανε η Alice Herz Sommer, είναι ο γηραιότερος επιζήσας του Ολοκαυτώματος και από το 2016 ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο. Το Σεπτέμβριο του 2016, όταν συμπλήρωσε τα 113 χρόνια, έκανε την πολυπόθητη για αυτόν τελετή τού Μπαρ Μιτζβά.
Σήμερα είναι η διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο Yisrael Kristal είναι ένα σύμβολο. Η μακροζωία και η οικογενειακή του ευτυχία, αγαθά για τα οποία οι άνθρωποι παλεύουν, είναι νίκη ενάντια στον όλεθρο του Ολοκαυτώματος.
Βλ., επίσης, http://ift.tt/2cLDfQ6
* * *
Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art
Στο:Επετειακά, Uncategorized Tagged: Ολοκαύτωμα, Παναγιώτης Πούτος, Yisrael Kristal
from dimart http://ift.tt/2k9oVTt
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου