Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Saudade

Αυτό δεν είναι τραγούδι #921
Dj της ημέρας, ο Νικόλας Σεβαστάκης

Saudade. Λέξη πορτογαλική και της ισπανικής Γαλικίας που δηλώνει ένα είδος μελαγχολικής νοσταλγίας για κάτι που έχει χαθεί, για κάτι απόμακρο το οποίο όμως αρνείται να φύγει απ’ τη μέση και να περάσει στη λήθη. Αυτή η όμορφη λέξη είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού των Love and Rockets, εγγλέζικου συγκροτήματος που φτιάχτηκε από μέλη των Bauhaus, γνωστών ιερέων του dark ποστ πανκ ήχου στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄80. Αν διαλέγω αυτό το συγκεκριμένο «οργανικό» κομμάτι είναι γιατί νομίζω ότι αντιπροσωπεύει καλά, δηλαδή δίχως κραυγαλέο τρόπο, τη μελαγχολική πλευρά της δεκαετίας, την ενδοστρεφή της περιέργεια που δεν πρέπει να συγχέεται με την αυτοκαταστροφική ή απελπισμένη θεατρικότητα (που κι αυτές είχαν το μερτικό τους στη συναισθηματική αλχημεία της εποχής). Saudade, λοιπόν. Από το 1985 και το άλμπουμ Seventh Dream of Teenage Heaven.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη στις 25/1, στη στήλη θα δημοσιεύονται τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) της δεκαετίας του ’80.

gr80s_logotitle_gr

Το dim/art είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

GR80s, το site
GR80s στο facebook
GR80s στο twitter

Ο Νικόλας Σεβαστάκης επιμελείται το περίπτερο της έκθεσης GR80s που είναι αφιερωμένο στην Ιδεολογία

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Bauhaus, GR80s, Μουσική, Νικόλας Σεβαστάκης, Love and Rockets, Saudade

from dimart http://ift.tt/2jym7Ni
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου