Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

«Πάρε τη ραγισμένη μου καρδιά και κάν’ την τέχνη»

Η Μέριλ Στριπ τα χώνει στον Ντόναλντ Τραμπ

—της Ashley Lee για το The Hollywood Reporter / μετάφραση για το dim/art: Γιώργος Θεοχάρης—

Η Μέριλ Στριπ παρέλαβε το Βραβείο Cecil B. DeMille στο πλαίσιο της απονομής των Χρυσών Σφαιρών την Κυριακή το βράδυ (8/1/2017). Στον λόγο της μετά την απονομή, η Στριπ τα έχωσε στον Ντόναλντ Τραμπ για μία συγκεκριμένη «ερμηνεία» του.

Η Στριπ πήρε τη σκυτάλη από τον Χιου Λόρι, ο οποίος είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τη Hollywood Foreign Press Association ως ένα «από τα πλέον διασυρόμενα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή»: το Χόλιγουντ, οι ξένοι και ο Τύπος. «Αλλά ποιοι είμαστε εμείς και τι είναι το Χόλιγουντ, τέλος πάντων; Δεν πρόκειται παρά για μια ομάδα ανθρώπων που έχουν έρθει από αλλού», εξήγησε, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι, ενώ, όπως είπε, δεν κατάγεται από το Λος Άντζελες ούτε η Σάρα Πόλσον ούτε η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Έιμι Άνταμς, η Νάταλι Πόρτμαν, η Ρουθ Νέγκα, η Βαϊόλα Ντέιβις, ο Ντεβ Πατέλ και ο Ράιν Ρέινολντς. «Πού είναι τα πιστοποιητικά γεννήσεώς τους;»

«Το Χόλιγουντ, λοιπόν, κατακλύζεται από μέτοικους και αλλοδαπούς. Αν μας διώξεις όλους με τις κλωτσιές, δεν θα σου μείνει τίποτα να βλέπεις εκτός από ποδόσφαιρο και πολεμικές τέχνες, οι οποίες δεν είναι τέχνες», είπε βουρκωμένη και με σβησμένη τη φωνή, καθώς αποδεχόταν την τιμητική διάκριση για το σύνολο του έργου της ως ηθοποιού.

meryl-streep-show-2017-billboard

Η Μέριλ Στριπ αποδέχεται το Βραβείο Cecil B. DeMille κατά τη διάρκεια της 74ης τελετής απονομής για τις Χρυσές Σφαίρες στο Beverly Hilton Hotel, 8/1/2017. (Φωτογραφία: Paul Drinkwater/NBCUniversal via Getty Images)

Η Στριπ παρατήρησε επίσης ότι μία «ερμηνεία» ξεχώρισε την περασμένη χρονιά: αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, όταν κορόιδεψε έναν δημοσιογράφο με αναπηρία σε κάποια πολιτική συγκέντρωση. «Κάθε άλλο παρά καλή ήταν, αλλά τη δουλειά της την έκανε», είπε. «Κατά κάποιον τρόπο, μου ράγισε την καρδιά όταν την είδα, και ακόμα δεν μπορώ να τη βγάλω από το μυαλό μου γιατί δεν επρόκειτο για ταινία, αλλά για κάτι που έγινε στην πραγματική ζωή. Αυτό το ποταπό ένστικτο, να ταπεινώνεις τον άλλον, όταν εκφράζεται δημοσίως διεισδύει στη ζωή όλων μας, γιατί νομιμοποιεί τους πάντες να κάνουν το ίδιο».

«Η ασέβεια φέρνει ασέβεια, η βία προκαλεί βία», είπε στη συνέχεια. Και αφού κάλεσε τον Τύπο να αντισταθεί στον Τραμπ, η Στριπ έκλεισε την ομιλία της, παραθέτοντας τα λόγια της Κάρι Φίσερ: «Πάρε τη ραγισμένη μου καρδιά και κάν’ την τέχνη».

Την πολυβραβευμένη ηθοποιό παρουσίασε η Βαϊόλα Ντέιβις, η οποία τόνισε ότι έχει κερδίσει οχτώ Χρυσές Σφαίρες, ενώ συνολικά είχε 29 υποψηφιότητες. «Η δεξιοτεχνία της μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να είναι κανείς καλλιτέχνης, που είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι», είπε για τη συμπρωταγωνίστριά της στο Doubt. Έπειτα, απευθυνόμενη στην ίδια, είπε: «Με κάνεις να αισθάνομαι υπερήφανη που είμαι καλλιτέχνις. Με κάνεις να αισθάνομαι ότι αυτά που έχω –το σώμα μου, το πρόσωπό μου, η ηλικία μου– είναι αρκετά».

Στην τελετή που έγινε στο Beverly Hilton Hotel, η Στριπ ήταν επίσης υποψήφια για την ερμηνεία της στην ταινία Florence Foster Jenkins, σε σκηνοθεσία του Στήβεν Φρίαρς και σενάριο του Νίκολας Μάρτιν.

Το ετήσιο τιμητικό Βραβείο DeMille απονέμεται σε καλλιτέχνες με «εξαιρετική συνεισφορά στον κόσμο του θεάματος». Ανάμεσα στους πρόσφατα τιμηθέντες βρίσκονται ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, ο Τζωρτζ Κλούνι, ο Γούντι Άλεν, η Τζόντι Φόστερ, ο Μόργκαν Φρίμαν, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Στήβεν Σπίλμπεργκ και ο Γουόρεν Μπίτι.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Ποικίλα (επίκαιρα) Tagged: Ashley Lee, Γιώργος Θεοχάρης, Μέριλ Στριπ, Ντόναλντ Τραμπ

from dimart http://ift.tt/2j0aJMl
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου