Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Παραμύθια με την Ξένια

%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Εδώ και κάποια χρόνια, η αγαπημένη των παιδιών Ξένια Καλογεροπούλου επιλέγει παραμύθια από όλο τον κόσμο και τα αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο στους μικρούς της φίλους που επισκέπτονται το θέατρο Πόρτα. Πριν λίγο καιρό, οι Εκδόσεις Μάρτης που συγκέντρωσαν σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση τέσσερα από τα παραμύθια της Ξένιας και το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο που απέκτησε γρήγορα περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μας.

Το πρώτο παραμύθι έχει τίτλο «Το μαγικό πινέλο» και μας μεταφέρει στην μακρινή Κίνα. Ο Μα Λιάνγκ είναι ένα μικρό φτωχό αγόρι που αγαπά πολύ την ζωγραφική. Μιας και δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει πινέλα, χρησιμοποιεί ό,τι μπορεί να βρει στην φύση. Μια μέρα, ένας γέρος του χαρίζει ένα μαγικό πινέλο που είχε την δύναμη να ζωντανεύει κάθε ζωγραφιά. Το μικρό αγόρι χρησιμοποιεί τις μαγικές ικανότητες του πινέλου για να βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Τι θα γίνει όμως όταν η είδηση για το μαγικό πινέλο φτάνει στα αυτιά του άπληστου αυτοκράτορα;

Η δεύτερη ιστορία με τίτλο «Ο Μύτας» είναι μια επαναφήγηση του γνωστού παραμυθιού του Γερμανού συγγραφέα Βίλχελμ Χάουφ. Ήρωας ο μικρός Γιακούμπ, που κοροϊδεύει μια γριά με μεγάλη μύτη. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η γριά είναι η μάγισσα, η οποία τον μεταμορφώνει σε νάνο με πολύ μεγάλη μύτη. Θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση ο μικρός μας ήρωας;

Η τρίτη ιστορία μας έρχεται από την Ιταλία και έχει τίτλο «Ο Βαλέριος και ο μάγος Ζαγκρεμάρ». Μας εξιστορεί το πώς ο Βαλέριος, από μαθητής του πασίγνωστου μάγου, καταφέρνει να ξεγελάσει με την εξυπνάδα του τον δάσκαλό του και να κερδίσει όχι μόνο πλούτη αλλά και την καρδιά της όμορφης βασιλοπούλας.

Από την ιταλική λαϊκή παράδοση μας έρχεται και «Το σπίτι με τις γάτες», όπου οι γάτες ενός σπιτιού ανταμείβουν την καλοσύνη της Λιζίνας και τιμωρούν την αδελφή της Πεπίνα για την απληστία και την κακία της.

Τέσσερα παραμύθια από άλλες χώρες που η Ξένια Καλογεροπούλου καταφέρνει να τα κάνει να μοιάζουν «δικά» μας. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων τα παιδιά γνωρίζουν τις αξίες της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας, της πίστης στις δυνατότητες μας. Ήρωες από μακρινούς πολιτισμούς, περιπέτειες και δοκιμασίες κάνουν την ανάγνωση συναρπαστική και μαγική. Απόλυτα ταιριαστή και η πρωτότυπη η εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη σε δίχρωμο φόντο, δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα στην φαντασία των μικρών αναγνωστών. Την έκδοση συμπληρώνει το cd με την Ξένια Καλογεροπούλου να αφηγείται τα παραμύθια. Η αφήγηση πλαισιώνεται από τις υπέροχες μουσικές του Κορνήλιου Σελαμισή που έχουμε ακούσει και σε παραστάσεις του θεάτρου Πόρτα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Μια εξαιρετική έκδοση, προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια, που συστήνει στα παιδιά νέους κόσμους και μας θυμίζει πόσο πολύ αγαπάμε τα παραμύθια.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

 


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: παραμύθια, Αγγελική Μποζίκη, Ξένια Καλογεροπούλου, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2i4ttt6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου