Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Μια Porsche για την Τζάνις

images

—της Stucano Closer—

Όποιος κυκλοφορούσε το 1968 στο Σαν Φρανσίσκο και στον δρόμο προς Λος Άντζελες, είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να δει περνά σφαίρα από δίπλα του το πιο far out όχημα εκείνης της ούτως ή άλλως far out εποχής: η Porsche της Τζάνις Τζόπλιν, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου του 1943.

p19b3eao9cmf91n4br6uhu4r0kk

Αμάξι και οδηγός ήταν από κείνα τα ζευγάρια που λες πως είναι πλασμένα ο ένας για τον άλλον. Η Τζάνις αγόρασε την Porsche 356 έναντι 3.500 δολαρίων. Την εποχή εκείνη βρισκόταν ήδη στο απόγειο της καριέρας της, με το Cheap Thrills, η Τζάνις πετούσε, αλλά και το αμάξι τεχνολογικά, ήταν ό,τι κοντινότερο σε διαστημόπλοιο (μετά τα διαστημόπλοια). Βέβαια, ακόμα κι αυτό ήθελε «κάτι». Δεν μπορούσε να είναι απλώς μια ακόμα Porsche. Για να γίνει η Porsche της Τζάνις, χρειάστηκε μια κάποια εικαστική παρέμβαση.

porsche1-930x636 55ced9c50883daf7e6c2a78f9f87f4e8

Η οποία δεν ήταν και πολύ μικρή και διακριτική. Για την ακρίβεια, ακόμα και ο τίτλος του ψυχεδελικού έργου που κάλυψε κάθε εκατοστό της επιφάνειας του αυτοκινήτου λέει πολλά: «Ιστορία του Σύμπαντος» το ονόμασε ο Ντέιβ Ρόμπερτς, roadie της Τζάνις και δημιουργός ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα στην ιστορία. Όπου κι αν πάρκαρε, ήταν ευκαιρία για τους φαν της να της αφήνουν σημειώματα στους υαλοκαθαριστήρες.

janisjoplin3

Το αυτοκίνητο τη συντρόφεψε μέχρι τον θάνατό της, το 1970, με εξαίρεση την περίοδο που εκλάπη, το 1969. Ο δράστης φρόντισε, προφανώς, να καλύψει με σπρέι την «Ιστορία του Σύμπαντος», φαίνεται όμως ότι το Σύμπαν είχε τον τρόπο του, και σύντομα το αυτοκίνητο ξαναβρέθηκε στα χέρια της Τζάνις και το έργο του Ρόμπερτς αποκαταστάθηκε πλήρως.

c1215obj02

Η Porsche την περίμενε έξω από το Landmark Motor Hotel το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου του 1970, δίνοντας το μήνυμα στον παραγωγό της, τον Πολ Ρότσιλντ ότι η Τζάνις ήταν εκεί – νεκρή μέσα στο δωμάτιο 105.

janis-joplin-with-her-1965-porsche-356c-1600-cabriolet_credit-yoham-kahana

Το αυτοκίνητο άλλαξε χέρια, μεταξύ της οικογένειας της Τζάνις και του μάνατζέρ της, Άλμπερτ Γκρόσμαν, ώσπου τη δεκαετία του ’90 αποκαταστάθηκε τόσο μηχανολογικά όσο και εικαστικά, και μετά από είκοσι χρόνια που φιλοξενήθηκε ως έκθεμα στο Rock and Roll Hall of Fame πωλήθηκε τελικώς σε δημοπρασία από το Sotheby’s, τ προς 1,76 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2015.

janisjoplin4

Είναι σίγουρο ότι η Τζάνις θα καταδιασκέδασε όταν ηχογραφούσε το περίφημο «Mercedes Benz» όπου ζητούσε από τον Μεγαλοδύναμο, προφανώς, μια Μερσέντες, γιατί όλοι οι φίλοι της είχαν Porsche. Όλο το τραγούδι είναι, έτσι κι αλλιώς, μια μεγάλη ειρωνεία. Και η μεγαλύτερη ίσως απ’ όλες, είναι ότι επρόκειτο για την τελευταία ηχογράφηση της ζωής της.

* * *

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo


Στο:Επετειακά Tagged: Ντέιβ Ρόμπερτς, Πολ Ρότσιλντ, Janis Joplin, Mercedes Benz, Porsche, Stucano Closer

from dimart http://ift.tt/2jsSRrs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου