Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ευλαμπία

Αυτό δεν είναι τραγούδι #923
Dj της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

Από τότε που κυκλοφόρησε η «Ευλαμπία», πριν από 33 ολόκληρα χρόνια, δεν μπορώ να στηθώ σε ουρά δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να ψιλοτραγουδήσω από μέσα μου τους κλασικούς πια αρχικούς στίχους: «Σε γνώρισα στο ΙΚΑ, στην ουρά μπροστά μου σ’ είχα για τον οδοντογιατρό…»

Πίσω στο μακρινό 1984, εκείνα τα μεταπολιτικοποιημένα ανάλαφρα χρόνια που τα μικρά κλαμπάκια όπου έπαιζαν ελληνικό ροκ ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια, μου λέει μια μέρα ο αδερφός μου ενθουσιασμένος: να πας στο «Μετρό» να δεις έναν φοβερό τύπο —σαν να βγήκε από τα Μάπετς— που παίζει πιάνο στη μπάντα του Βαγγέλη Γερμανού και λέει ένα δικό του φοβερό τραγούδι.
Και πραγματικά, η περίφημη Ευλαμπία έκανε το πανηγυρικό ντεμπούτο της εκεί στο «Μετρό» στου Γκύζη, με  τον Γιάννη Γιοκαρίνη που, καθώς ανέμιζε εκείνο το φοβερό μαλλί του και χοροπηδούσε ολόκληρος πάνω στο πιάνο, έμοιαζε όντως με τα χαριτωμένα ροκ τέρατα του Μάπετ σόου.
Μ’άρεσε, θυμάμαι πως ξαναπήγα, ενώ ο αδερφός μου και η παρέα του είχαν φάει κόλλημα και είχανε λίγο ως πολύ γίνει θαμώνες.

Οι έφηβοι και οι νέοι των ’80s, που είχαν σίγουρα καταπιεστεί από τα φορτισμένα, πολιτικοποιημένα τραγούδια της προηγούμενης δεκαετίας, υπακούοντας στο βασικό ένστικτο της ηλικίας, υποδεχόταν ένθερμα τη νέα εποχή και έκαναν την καλύτερη δουλειά. Είχε μυαλό η Ευλαμπία.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη στις 25/1, στη στήλη θα δημοσιεύονται τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) της δεκαετίας του ’80.

gr80s_logotitle_gr

Το dim/art είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

GR80s, το site
GR80s στο facebook
GR80s στο twitter

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: GR80s, Γιάννης Γιοκαρίνης, Εύη Τσακνιά, Μουσική

from dimart http://ift.tt/2khne7x
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου