Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Singing in the shower

rita_mitsouko-sparks-singing_in_the_shower

Αυτό δεν είναι τραγούδι #922
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Η Ρίτα Μιτσούκο δεν ήταν η Ρίτα Μιτσούκο αλλά οι Ρίτα Μιτσούκο. Το ντουέτο της τραγουδίστριας Catherine Ringer και του κιθαρίστα Fred Chichin πήρε το μικρό του όνομα από την παιδική φίλη της Catherine και το επώνυμο από ένα έδεσμα που κατανάλωσαν σε κάποιο συνοικιακό γιαπωνέζικο εστιατόριο (τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονταν οι ίδιοι). Όπως και να ‘χει, ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1980 ως Rita Mitsouko σε ψαγμένα κλαμπ του Παρισιού και το 1985 μετονομάστηκαν σε Les Rita Mitsouko, όταν το πήραν απόφαση ότι οι περισσότεροι νόμιζαν πως οι Ρίτα Μιτσούκο ήταν η Ρίτα Μιτσούκο, συγκεκριμένα η Catherine.

Οι Ρίτα Μιτσούκο είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που συνέδεσαν επιτυχώς τη δεκαετία του ’70 με τη δεκαετία του ’90. Γιαυτό και σήμερα ακούγονται όχι ως  γραφική εϊτίλα αλλά ως ένας κρίκος της μουσικής αλυσίδας· και μια χαρά κρίκος, μάλιστα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1985 διασκεύασαν το All Tomorrow’s Parties για ένα άλμπουμ tribute στους Velvet Underground. Δυο χρόνια αργότερα, ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ τους κινηματογράφησε στην ηχογράφηση του άλμπουμ τους The No Comprendo και συμπεριέλαβε το υλικό αυτή στην ταινία του Soigne ta droite. Τους θυμόμαστε με το θρυλικό Singing in the shower του 1988 σε συνεργασία με τους Sparks. Το video clip είναι του Tim Pope, σκηνοθέτη πολλών βίντεο των Cure, των Siouxshie and the Banshees και των Soft Cell, μεταξύ άλλων. Το κομμάτι είναι των αδελφών Ron και Russell Mael, δηλαδή των Sparks.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη στις 25/1, στη στήλη θα δημοσιεύονται τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) της δεκαετίας του ’80.

gr80s_logotitle_gr

Το dim/art είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

GR80s, το site
GR80s στο facebook
GR80s στο twitter

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Catherine Ringer, Cure, Fred Chichin, GR80s, Γιώργος Τσακνιάς, Ζαν Λυκ Γκοντάρ, Μουσική, Ρίτα Μιτσούκο, Les Rita Mitsouko, Rita Mitsouko, Siouxshie and the Banshees, Soft Cell, Sparks, Tim Pope, Velvet Underground

from dimart http://ift.tt/2j928X3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου