Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

European Female

the-stranglers-europeanfemaleuk7a

Αυτό δεν είναι τραγούδι #916
Dj της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

Θυμόμουν τελευταία πάλι —ξέρετε, που αρχίζεις ξαφνικά να σιγοσφυρίζεις έναν σκοπό, αδυνατώντας να εντοπίσεις τον συνειρμό που τον προκάλεσε— το European Female των Stranglers.

Ίσως γιατί τώρα ταυτίζομαι με τον τίτλο του τραγουδιού όσο ποτέ, ίσως γιατί τώρα έχω ανάγκη αυτές τις απλές έως απλοϊκές μελωδίες του new wave, το European Female των Stranglers του 1982 είναι τον φετινό χειμώνα για τα καλά σφηνωμένο μέσα στο μυαλό μου.

0001323648

Το τραγούδι, που είχε κυκλοφορήσει ως σινγκλ το ’82, έγινε γρήγορα hit στα ραδιόφωνα, στα μπαρ και στις ντισκοτέκ της Ευρώπης, έφτασε στο νούμερο 9 των charts της Μ. Βρετανίας, όπου στρογγυλοκάθισε για 6 βδομάδες, για να συμπεριληφθεί τον επόμενο χρόνο, τον Ιανουάριο του 1983, στο άλμπουμ Feline, υπό τον πλήρη τίτλο: European Female (in celebration of), εκείνο το μαύρο με τον εμβληματικό πάνθηρα στο εξώφυλλο, το οποίο με τη σειρά του γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Και πραγματικά, το  Feline ήταν μια αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης των Stranglers, καθώς και πολλών άλλων post-punk βρετανικών συγκροτημάτων που άφησαν τον σκληροπυρηνικό βρετανικό ήχο και επηρεάστηκαν αυτή τη φορά από την ευρωπαϊκή μουσική.

Ήταν οι αρχές των ’80s και γενικώς φύσαγε ένας ευρωπαϊκός αέρας.

Για τους Βρετανούς, που ήταν μόνοι και εγκλωβισμένοι στον Θατσερισμό, σε μια εποχή που υπόλοιπη Ευρώπη απολάμβανε σοσιαλισμό και την αβάσταχτη ελαφρότητα των ’80s, αυτό το άνοιγμα στην Ευρώπη ήταν, όπως φαίνεται, απολύτως απαραίτητο.

Ο θαυμασμός τους είναι εμφανής και το φλερτ τους απελπισμένο:

I saw her in the strasse
And in the Rue as well
Pursued her in the high street
She had me in her spell

Παρόλο που ήμουν φαν του σκληρού ήχου των Stranglers και της βρετανικής  σκηνής, ο ευρωπαϊκός αέρας φαίνεται με είχε παρασύρει κι εμένα. Και έτσι, αν και στο άλμπουμ υπήρχαν πολύ καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, κομμάτια, με πολύ καλύτερο στίχο και μουσική, όπως το υπέροχο Midnight Summer Dream και το μυστηριώδες Let’s tango in Paris, παρά το γεγονός ότι ζούσα στο Παρίσι εκείνη την εποχή, ταυτίστηκα με το European Female: δηλαδή, όπως ακριβώς αισθανόμουν.
A European Female, σε μια ακαθόριστη πατρίδα χωρίς σύνορα.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη στις 25/1, στη στήλη θα δημοσιεύονται τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) της δεκαετίας του ’80.

gr80s_logotitle_gr

Το dim/art είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

GR80s, το site
GR80s στο facebook
GR80s στο twitter

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: GR80s, Εύη Τσακνιά

from dimart http://ift.tt/2jz7oBh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου