Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Three burials of Melquiades Estrada

three-burials

Αυτό δεν είναι τραγούδι #836
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Χθες στο facebook κυριάρχησε η εικόνα του νεκρού παλαιοημερολογίτη μητροπολίτη, που περιέφεραν καθιστό στο θρόνο του οι πιστοί προτού τον θάψουν. Τα σχόλια ήταν είτε σκωπτικά είτε επικριτικά για ένα θέαμα που, όσο να πεις, είναι αν μη τι άλλο  ασυνήθιστο στις μέρες μας. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι η εικόνα αυτή κοινοποιήθηκε στο πανελλήνιο με τον γνωστό τρόπο της φεϊσμπουκικής χιονοστιβάδας — αλλιώς θα την είχαν δει μόνον οι ντόπιοι, δηλαδή οι περίοικοι του Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στη Λαμία, καθώς και όσοι ακολουθούν τη σελίδα των «Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών» στο facebook, στην οποία φρόντισαν να ανεβάσουν φωτογραφίες οι μεταμοντέρνοι παλαιοημερολογίτες.

Η εικόνα της περιφοράς του νεκρού μητροπολίτη εμένα μου θύμισε την ταινία του Tommy Lee Jones «Οι τρεις ταφές του Μέλκιαδες Εστράδα» («Three burials of Melquiades Estrada», 2005). Ο συνειρμός έχει να κάνει μόνο με την αλλόκοτη επί γης παρουσία και περιφορά ενός νεκρού· τα υπόλοιπα συμφραζόμενα είναι εντελώς διαφορετικά — ενδεχομένως και αντίθετα, ως προς το ζήτημα του σεβασμού στον νεκρό. Η ταινία είναι στην πραγματικότητα μια εκπληκτική μεταφορά του μύθου της Αντιγόνης σε σύγχρονο western· το γεγονός ότι ο ήρωας της ταινίας, σε αντίθεση με την Αντιγόνη, δεν έχει συγγενικούς δεσμούς με το πτώμα που προσπαθεί να θάψει, καθιστά την ταινία ακόμη πιο συγκλονιστική.

Από το μακρινό 1975 και από το soundtrack της ταινίας, ο Freddy Fender: «Προτού κυλήσει το επόμενο δάκρυ».

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Freddy Fender, Γιώργος Τσακνιάς, Κινηματογράφος, Λαμία, Μουσική, Three burials of Melquiades Estrada, Tommy Lee Jones

from dimart http://ift.tt/2dytXln
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου