Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ghosts of Cable Street

Αυτό δεν είναι τραγούδι #818
Dj της ημέρας, ο Παναγιώτης Πούτος

To 1985 το πανκ συγκρότημα The Men They Couldn’t Hang κυκλοφόρησε τον δίσκο How Green Is The Valley από τον οποίο τρία τραγούδια βγήκαν σε σινγκλ — το ένα, που είχε τίτλο Ghosts of Cable Street ήταν αφιερωμένο στην μάχη τής Cable Street, που είχε γίνει στο Λονδίνο σχεδόν πενήντα χρόνια νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 1936.

Οι στίχοι αναφέρονται στην πορεία του σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, ηγέτη της Bρετανικής Ένωσης Φασιστών (BUF) με χιλιάδες μέλη της, ντυμένα όπως οι μελανοχίτωνες του Μουσολίνι, από τον οποίο είχε επηρεαστεί. Η περιοχή της Cable Street, το Ιστ Εντ, γνώρισε ανάπτυξη ως χώρος εγκατάστασης μεταναστών, κυρίως Ιρλανδών και Εβραίων. Η παρουσία πολλών μεταναστών και κυρίως Εβραίων ήταν ο λόγος που προσέλκυσε την φασιστική πορεία περίπου τριών χιλιάδων μελών της BUF. Οι στίχοι περιγράφουν τη συγκέντρωση των φασιστών: Like Caesar marching to the East / Marches Mosley with his men / Dressed in their clothes of deepest black / Like a gathering hurricane / This is the British Union / With its flag of black and red / A flag that casts a shadow in Berlin and in Madrid.

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν πολλαπλάσιοι διαδηλωτές που θέλησαν να ματαιώσουν την πορεία. Ήταν κυρίως Εβραίοι κάτοικοι της περιοχής, κομμουνιστές, αναρχικοί. Επιτέθηκαν στους μελανοχίτωνες με πέτρες, ξύλα και κατάφεραν να τους διώξουν. Η δυναμική απάντηση στην οργάνωση των φασιστών θεωρήθηκε υπεύθυνη τόσο για την παρακμή της BUF όσο και για τη νομοθεσία που εισήχθη αργότερα την ίδια χρονιά και απαγόρευε τις πολιτικές συγκεντρώσεις χωρίς την άδεια της αστυνομίας καθώς και την οργάνωση παραστρατιωτικών οργανώσεων, σαν και αυτές που είχαν δημιουργήσει οι φασίστες στην Ιταλία και οι ναζί στη Γερμανία.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μία τοιχογραφία που τιμά τη μνήμη των αγωνιστών εκείνων. Το τραγούδι των The Men They Couldn’t Hand συνεχίζει θυμίζοντας το μάθημα που δίνει η ιστορία για την ανάγκη αγώνα κατά των ολοκληρωτισμών: And so we learn from history generations have to fight / And those who crave for mastery / Must be faced down on sight / And if that means by words, by fists / By stones or by the gun / Remember those who stood up for / Their daughters and their sons.

Το σημερινό Ιστ Εντ έχει γίνει ξανά εστία εντάσεων. Παραμένει μία πολυπολιτισμική περιοχή όπου καμία κοινότητα δεν αποτελεί την πλειονότητα. Υπάρχει μεγάλη κοινότητα μουσουλμάνων, κυρίως από το Μπανγκλαντές και η περιοχή πρόσφατα στιγματίστηκε από την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, με τις περιπολίες επιβολής της σαρίας. Το 2013 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο νεαροί μουσουλμάνοι απαγόρευαν την κατανάλωση αλκοόλ, το άσεμνο ντύσιμο και παρενοχλούσαν κάποιον ομοφυλόφιλο. To 2011 είχε προηγηθεί η ανάρτηση αυτοκόλλητων που ενημέρωναν τους κατοίκους της περιοχής ότι βρίσκονταν σε χώρο όπου επιβαλλόταν η σαρία. Το τζαμί του ανατολικού Λονδίνου καταδίκασε τις μουσουλμανικές περιπολίες και οι νεαροί που πήραν μέρος καταδικάστηκαν. Η απάντηση ήρθε με τις «χριστιανικές περιπολίες» από την οργάνωση Πρώτα η Βρετανία (Britain First) το Φεβρουάριο τού 2014. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2013, ο ακροδεξιός Αγγλικός Σύνδεσμος Άμυνας (English Defence League, EDL) είχε προσπαθήσει να οργανώσει πορεία στο Ιστ Εντ, δηλώνοντας πως η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο τής σαρίας. Η αστυνομία είχε περιορίσει την πορεία για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Τελικά δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια και η αστυνομία συνέλαβε περίπου τριακόσια άτομα. Την προηγούμενη μέρα, ο Μαξ Λέβιτας, 98 ετών τότε, εβραϊκής καταγωγής βετεράνος τής μάχης τής Cable Street, είχε εμφανιστεί σε διαδήλωση κατά της προγραμματισμένης πορείας τής EDL για να δηλώσει ότι οι ακροδεξιοί τής EDL είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή. Το ακόλουθο βίντεο είναι από την ομιλία του:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: BUF, Cable Street, σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, Λονδίνο, Παναγιώτης Πούτος

from dimart http://ift.tt/2dpt3xM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου