Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

«Μαμά γιατί ο Γιάννης έρχεται στην παιδική χαρά μόνο με τη μαμά του;» με ρώτησε ο Πέτρος πριν από κανένα χρόνο, καθώς επιστρέφαμε στο σπίτι από την παιδική χαρά. Του εξήγησα όσο καλύτερα μπορούσα ότι ο μπαμπάς του Γιάννη ζούσε σε άλλη πόλη και το παιδί μεγάλωνε με τη μαμά του. Από τότε ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις, απλές ή  πιο σύνθετες. Και κάθε φορά σκεφτόμουν ότι δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο να βοηθάει να απαντηθούν εύκολα κάποιες από αυτές. Όταν πήρα στα χέρια μου Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες, ενθουσιάστηκα πραγματικά.

oikogeneia.jpg

Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο των εκδόσεων Ίκαρος που συγκεντρώνει όλες τις μορφές των οικογενειών και τη ζωή τους. Από το πόσα μέλη έχει η κάθε οικογένεια, το σπίτι που μπορεί να μένει, το σχολείο μέχρι τις διακοπές, τα ρούχα, τα χόμπι και τα κατοικίδια. Κάθε οικογένεια είναι συναρπαστικά διαφορετική και οι συνδυασμοί είναι πραγματικά αμέτρητοι. Υπάρχουν οικογένειες μεγάλες ή μικρές, χαρούμενες, λυπημένες, πλούσιες ή φτωχές. Οικογένειες που αγαπούν τα κατοικίδια και έχουν και οικογένειες που εύχονται να είχαν. Και σίγουρα στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα διακρίνετε χαρακτηριστικά της δικής σας οικογένειας.

Το βιβλίο με χιούμορ και ευαισθησία μάς παρουσιάζει τις διάφορες μορφές της οικογένειας σήμερα και διαβάζοντάς το θα σας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσετε διεξοδικά με τα παιδιά σας και να τους λύσετε όλες τις απορίες που μπορεί να έχουν. Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να δουν συνοπτικά την δομή της σημερινής κοινωνίας και το γεγονός ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα. Το κείμενο της Mary Hoffman (απόδοση στα ελληνικά: Αντώνης Παπαθεοδούλου) συμπληρώνεται πολύ αρμονικά από την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Ros Asquith, που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην λεπτομέρεια χωρίς να είναι πολύ φορτωμένη.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Όταν το διαβάζαμε ο Πέτρος σε κάθε σελίδα αναγνώριζε τι ταιριάζει στην δική μας οικογένεια. Και ύστερα άρχισε να μου μιλάει για τις οικογένειες των φίλων του. Και κάθε φορά την προσοχή του τραβούσε μια καινούρια λεπτομέρεια και φυσικά ακολουθούσαν ερωτήσεις… Πολλές ερωτήσεις!

Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες κέρδισε το School Library Association Information Book Award στην κατηγορία κάτω των 7 ετών, την πρώτη χρονιά που θεσμοθετήθηκε το βραβείο, το 2011, και ήταν στη μακρά λίστα για το NASEN Award. Έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου, λογοτεχνία για παιδιά, Mary Hoffman, NASEN Award, Ros Asquith, School Library Association Information Book Award

from dimart http://ift.tt/2e4E1WS
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου