Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

I could have lied

Αυτό δεν είναι τραγούδι #826
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Ίσως τον ξέρετε τον λογικό γρίφο:

Στην άκρη του δάσους είναι ένα πανδοχείο, όπου ζουν δυο δίδυμες αδερφές — ολόιδιες. Η μία λέει πάντα μα πάντα την αλήθεια, η άλλη λέει πάντα μα πάντα ψέματα. Από το πανδοχείο ξεκινούν δύο δρόμοι: ο ένας οδηγεί στην πόλη, ο άλλος στον γκρεμό. Έχεις δικαίωμα να κάνεις μόνο μία ερώτηση σε μία από τις αδερφές, χωρίς να έχεις τρόπο να ξέρεις ποια είναι, αν δηλαδή ρωτάς εκείνη που λέει πάντα αλήθεια ή εκείνη που λέει πάντα ψέματα. Ποια ερώτηση θα κάνεις ώστε από την απάντηση που θα πάρεις να είσαι σίγουρος ότι θα φτάσεις στην πόλη και δεν θα γκρεμοτσακιστείς;

Η απάντηση στον γρίφο, αν δεν την ξέρετε ή δεν τη βρήκατε, δίνεται στο τέλος της ανάρτησης. Πάμε τώρα στο τραγούδι:

Στα απομνημονεύματά του (Scar Tissue, 2004), ο Anthony Kiedis, ο εν μέρει ελληνικής καταγωγής τραγουδιστής των Red Hot Chili Peppers, δίνει την πληροφορία ότι το τραγούδι το έγραψε για τη Sinead O’ Connor, η οποία (σύμφωνα πάντα με τον Kiedis, έτσι;) κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μπήκε στη μακρά λίστα με τις κατακτήσεις του. Η ίδια, βέβαια, όταν έμαθε τι διαδίδει ο Anthony, τα είπε κάπως αλλιώς: «Δεν είχα σχέση μαζί του, ποτέ των ποτών. Βγήκαμε μερικές φορές και μετά τσακωθήκαμε, μόλις εκείνος έδειξε διάθεση να το προχωρήσει το πράγμα. Όσο για το τραγούδι που έγραψε, χέστηκα».

Όπως και να ‘χει, ο Anthony μπορεί να είναι ψευτράκος, νάρκισσος και φαλλοκρατικό γουρούνι, τεχνικά πάντως προσπάθησε να καλυφθεί: ο τίτλος του τραγουδιού, θυμίζω, είναι I could have lied: Θα μπορούσα και να είχα πει ψέματα. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με το την Πύλη της Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, δηλώνει είτε «το δυνατό στο παρελθόν» είτε «το αδύνατο του πραγματικού»: §3.109. Η οριστική ιστορικού χρόνου με το δυνητικό μόριο ἂν (δυνητική οριστική) δηλώνει το δυνατό στο παρελθόν ή το αντίθετο του πραγματικού. Η δυνητική οριστική μεταφράζεται στα νέα ελληνικά με θα + παρατατικό ή υπερσυντέλικο ή με την περίφραση «θα μπορούσα να». 

Α, όσο για τον λογικό γρίφο, η σωστή ερώτηση είναι: «Αν ρωτήσω την αδερφή σου ποιος δρόμος πάει στην πόλη, ποιον θα μου δείξει;» Αν έχεις πέσει σε εκείνη που λέει πάντα αλήθεια, θα σου δείξει τον δρόμο που οδηγεί στον γκρεμό, αφού ξέρει ότι η αδερφή της λέει πάντα ψέματα. Αν πάλι ρωτήσεις εκείνη που λέει πάντα ψέματα, θα σου δείξει πάλι τον δρόμο που οδηγεί στον γκρεμό, αφού ξέρει ότι αδερφή της λέει αλήθεια και θα σου έδειχνε τον δρόμο που οδηγεί στην πόλη, η ίδια όμως λέει ψέματα. Σε κάθε περίπτωση, εσύ θα πάρεις τον άλλον από αυτόν που θα σου δείξουν.

Τον Anthony και τη Sinead πάλι, όπως και να τους ρωτήσεις, άκρη δεν θα βγάλεις. Μπορεί να μην ξέρουν και οι ίδιοι καλά καλά, η να μη θυμούνται τι κάνανε ή δεν κάνανε στη θολούρα τους πριν από είκοσι χρόνια. Και, στο κάτω κάτω, αυτά είναι προσωπικά τους. Τι σε νοιάζει; Μπωωω, λύσσαξες.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Anthony Kiedis, Γιώργος Τσακνιάς, Μουσική, Sinead O' Connor

from dimart http://ift.tt/2dMP7CP
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου