Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Proud Mary

Proud-Mary.jpg

Αυτό δεν είναι τραγούδι #757
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Όντως, αυτό δεν είναι (ένα) τραγούδι: είναι δύο — τουλάχιστον στην εκδοχή της Tina και του Ike. Και το λένε οι άνθρωποι, δηλαδή: «Θα πούμε την αρχή ωραία και χαλαρά, και μετά θα πούμε το τέλος ωραία και άγρια». Καμία σχέση με τη στρωτή ροκιά που έγραψαν οι Credence Clearwater Revival. (Άρα, κατά κάποιον τρόπο, δεν είναι ούτε καν δύο τραγούδια. Είναι τρία.)

Το ποταμόπλοιο του τραγουδιού δεν ήταν εξ αρχής εκεί: ο Fogerty ήθελε βασικά να γράψει απλώς για μια γυναίκα που δουλεύει σκληρά, πότε στη μια πόλη και πότε στην άλλη, χωρίς ωστόσο να χάνει το κέφι και το cool της. Με κάποιον τρόπο, πριν μπουνε οι Revival στο στούντιο να το ηχογραφήσουν, χώθηκε στο τραγούδι και η εικόνα του μεγάλου ποταμόπλοιου του Μισισίπι, με τη ρόδα του που γυρίζει αενάως — ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει, θα γυρίσει ο τροχός, και τα λοιπά. Αυτή η εικόνα το έκανε ένα από τα πιο all-American songs στην ιστορία (κάτι ήξερε κι ο Τουέιν – ή ίσως κάτι έμαθε στην Αμερική περί εμβλημάτων).

Και μετά, το περιέλαβε η Tina, και το έκανε το πιο all-Black-American song στην ιστορία: από τη βαριά, αργή μπλουζιά της αρχής, με τα υπόηχα μπάσα της φωνής του Ike να τη συνοδεύουν, στο έξαλλο soul-gospel του τελειώματος, τα έχει όλα.

Α, ναι. Και η νεαρή τότε Tina, στη σκιά ακόμα του Ike, ήταν ήδη, εντελώς, η Μεγάλη Tina Turner.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στοdimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Ike Turner, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Μουσική, Tina Turner

from dimart http://ift.tt/2ah3uu0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου