Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ο καθρέφτης

Αυτό δεν είναι τραγούδι #
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

Layout 1Αυτό δεν είναι τραγούδι, είναι συνειρμοί μιας μέρας.

Στο αγαπημένο υπόγειο για βιβλία, μετά από πολύ καιρό. Το μάτι μου πέφτει στο «Το κορίτσι από τη Δανία» του David Ebershoff – με σκηνή από την ταινία στο εξώφυλλο, φυσικά. Το διάβασα στα αγγλικά πριν δω την ταινία. Θυμάμαι την εξαιρετική Alicia Vikander (παραπάνω από δίκαιο το Όσκαρ που κέρδισε), και ξαφνικά στ’ αυτιά μου παίζει η μουσική. Γυρνώντας σπίτι, τρέχω στο youtube: ξανακούω όλο το OST, σταματώ στο The Mirror. Μου αρέσει πολύ η μουσική του Alexandre Desplat. Στις περισσότερες ταινίες νομίζεις πως είναι ένας βασικός χαρακτήρας ακόμα. Ψάχνω το κομμάτι μόνο του, να το ακούω πιο συχνά.

Και πέφτω πάνω σε ένα βίντεο από την τηλεοπτική εκπομπή «So You Think You Can Dance». Την αμερικάνικη, μάλλον, εκδοχή της, με παιδάκια (δεν έχω ιδέα, ένα επεισόδιο από την ελληνική μεταφορά του κόνσεπτ έχω δει όλο κι όλο). Ένας πιτσιρίκος με τα αρχικά J T, κι ένας ενήλικας χορευτής, χορεύουν απολαυστικά με έναν ψεύτικο καθρέφτη ανάμεσά τους. Για κάτι λιγότερο από δύο λεπτά, προφταίνει να σε μαγέψει η αρμονία της κίνησης και της μελωδίας. Το είδα ξανά και ξανά. Και θυμήθηκα το ποίημα του Μπόρχες:

Από παιδί φοβόμουνα πως ο καθρέφτης
θα μου ’δειχνε άλλο πρόσωπο ή μια τυφλή
απρόσωπη προσωπίδα που θα ’κρυβε
κάτι ασφαλώς φοβερό. Φοβόμουνα επίσης
πως ο σιωπηλός χρόνος του καθρέφτη
θα ξέφευγε από τη συνηθισμένη ροή του,
τις ώρες του ανθρώπου, και θα εγκαθιστούσε
στα ακαθόριστα φανταστικά όριά του
όντα, μορφές και χρώματα καινούργια.
(Δεν το ’πα σε κανέναν, ντρέπονται τα παιδιά.)
Τώρα φοβάμαι ότι ο καθρέφτης περικλείνει
το αληθινό πρόσωπο της ψυχής μου,
χτυπημένο από ίσκιους και λάθη,
και που το βλέπει ο Θεός· ίσως κι όλος ο κόσμος.

[Χ.Λ. Μπόρχες, Ποιήματα, μετάφραση Δημήτρης Καλοκύρης, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006.]

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Alexandre Desplat, Alicia Vikander, David Ebershoff, Νατάσσα Συλλιγνάκη, So You Think You Can Dance

from dimart http://ift.tt/2aFdmQV
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου