Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Η περιπέτεια μιας σταγόνας

(Φωτογραφία: Χρήστος Λουφόπουλος)

Αυτό δεν είναι τραγούδι #780
Dj της ημέρας, η Χριστίνα Παπαβασιλείου

Κολυμπάς αμέριμνα, βουτάς και κατεβαίνεις ως το βυθό, βγαίνεις για ανάσα και τότε νιώθεις τον εισβολέα, αυτήν την ύπουλη μικρή σταγόνα που αποφάσισε να ανακαλύψει πόσες διαδρομές θα ακολουθήσει εντός σου. Μπλέκεται ως άλλος Θησέας στον λαβύρινθο του αυτιού σου, ξεχνώντας τον μίτο που θα την ξαναβγάλει στα ανοιχτά.

Βγαίνεις από την θάλασσα περπατώντας λίγο πλαγιαστά σαν τον κάβουρα, ενώ το κεφάλι σου έχει αυτόνομα πάρει κλίση και το στόμα σου για έμφαση έχει στραβώσει, μοιάζεις λίγο με σκίτσο αναγνώρισης εγκεφαλικού σε ιατρικό εγχειρίδιο ενώ νομίζεις ότι είσαι σε ένα μπαμπακένιο κόσμο, οι ήχοι αλλοιωμένοι, χοροπηδάς σαν το γιογιό με γερμένο το κεφάλι, η βαρύτητα θα κάνει την δουλειά της, αλλά το κόλπο δεν πιάνει· αντιθέτως, μια άλλη ξεχασμένη σταγόνα στα μαλλιά σου κυλάει και βουλώνει και το άλλο αυτί. Οι φωνές των γύρω σταματάνε να είναι τόσο ενοχλητικές, οι χτύποι της ρακέτας αχνεύουν, τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα, καλή είναι κι αυτή η παράξενη ησυχία, αλλά έλα που στα χαλάει αυτή η ελαφρά ζαλάδα, κάτι κουνιέται μέσα στους θολούς ήχους, η θάλασσα στο κεφάλι σου το ελαφραίνει και το κυματίζει. Σαν να είσαι σε βάρκα ενώ στην στεριά.

Περνάς ώρες έτσι, σε μια ελαφρά αφηρημάδα, μέχρι που έρχεται η ώρα για ύπνο. Ξαπλωμένος στο πλάι ακούς σιγά σιγά τους τριγμούς στο αυτί σου, καταλαβαίνεις τις στροφές που παίρνει, κραααακ, κρακ και μετά το νιώθεις να δροσίζεται ενώ η σταγόνα κυλάει ελευθερωμένη. Σαν άλλο ποτάμι που βρήκε τον δρόμο του, αφήνοντας αλυκές στην έξοδό του κι ένα μικρό σημάδι στο μαξιλάρι. Όλο αυτό το έκανε μια σταγόνα, τι είναι μια σταγόνα; Αλλά όπως λέει και στο Cloud Atlas, τι είναι ο ωκεανός αν όχι πολλές, πάρα πολλές σταγόνες;

[εξώφυλλο: Rene-Magritte, Untitled (Shell in the form of an ear 1956)]

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Claude Debussy, Χριστίνα Παπαβασιλείου

from dimart http://ift.tt/2bWO3HH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου