Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Το ταξίδι

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

09314Μια μέρα πριν από λίγους μήνες πήρα μαζί μου τον Πέτρο στο λιμάνι του Πειραιά σε μια δράση για τους πρόσφυγες. Με την αθωότητα που διακρίνει τα παιδιά, έπαιξε με την ψυχή του και φυσικά δεν κατάλαβε το δράμα που διαδραματιζόταν δίπλα του. Όταν γυρίζαμε στο αυτοκίνητο με ρώτησε που ήταν το σπίτι των καινούριων του φίλων. Με απλά λόγια προσπάθησα να του εξηγήσω. Όταν είδα την ανάρτηση για αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη ενθουσιάστηκα. Ένα παιδικό βιβλίο για ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως είναι το προσφυγικό.

Η συγγραφέας έγραψε και εικονογράφησε μια ιστορία για το ταξίδι των προσφύγων βασισμένη σε πολλές ιστορίες ανθρώπων, που της εμπιστεύτηκαν τα όσα πέρασαν κατά την διάρκεια του «ταξιδιού» προς μια άλλη πατρίδα. Πως είναι να τα αφήνεις όλα πίσω σου και να ταξιδεύεις προς έναν τόπο που δεν γνωρίζεις, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και αντιξοότητες.

1461627893626Το ταξίδι μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που ζούσε με την οικογένεια του μια ευτυχισμένη ζωή μέχρι που ήρθε ο πόλεμος και τα πάντα ανατράπηκαν. Ο πόλεμος πήρε τον πατέρα και ύστερα χώρεσαν τα υπάρχοντα τους σε βαλίτσες, χαιρέτησαν φίλους και γνωστούς και ξεκίνησαν για μια καινούρια πατρίδα. Ο δρόμος δύσκολος και τα εμπόδια πολλά. Σκοτάδι, δάση, δύσβατα μονοπάτια και στο τέλος η θάλασσα. Η βάρκα που θα σε περάσει απέναντι μαζί με τόσους σαν και εσένα που προσδοκούν ότι θα φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Με την ελπίδα να ξεκινήσουν από την αρχή.

dsc_1075Είναι το συγγραφικό ντεμπούτο της Φραντζέσκας Σάννα, που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το κείμενο λιτό που όμως κερδίζει τις εντυπώσεις. Εξίσου εντυπωσιακή και η εικονογράφηση γεμάτη από χρωματικές αντιθέσεις. Το μαύρο για την φρίκη και το φόβο που φέρνει μαζί του ο πόλεμος και το κόκκινο για την ελπίδα. Η ίδια η συγγραφέας δήλωσε ότι η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε όταν συνάντησε δυο κορίτσια σε ένα κέντρο μεταναστών. Ακολούθησε η καταγραφή των ιστοριών των μεταναστών από διαφορετικές χώρες και όταν ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Λουκέρνης, αποφάσισε να φτιάξει ένα βιβλίο με όλες αυτές τις ιστορίες δίνοντας φωνή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

1462113856375Όταν διάβασα αυτό το βιβλίο για πρώτη φορά στον Πέτρο, εντυπωσιάστηκα από το πώς τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν και τις πιο δύσκολες έννοιες, αν ειπωθούν σωστά. Του μίλησα για τον πόλεμο και για τα παιδιά που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για να μη φοβούνται πια και θυμήθηκε τα παιδιά από το λιμάνι του Πειραιά που ζούσαν στις σκηνές. Φυσικά μετά ακολούθησαν ακόμα περισσότερες ερωτήσεις.

Μια πολύ συγκινητική ιστορία που θα θυμίσει σε όλους ότι πίσω από κάθε πρόσφυγα, υπάρχει μια ανθρώπινη ιστορία. Μια ιστορία ενός παιδιού πού είχε μια ζωή που την κατέστρεψε ο πόλεμος και ξεκίνησαν για το μεγάλο ταξίδι προσδοκώντας να κάνουν μια καινούρια αρχή.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών.

 

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Francesca Sanna, Αγγελική Μποζίκη, Φραντζέσκα Σάννα, εκδόσεις Πατάκη

from dimart http://ift.tt/2arL1IH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου