Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ο επίμονος κηπουρός

Ο πόλεμος και τα λουλούδια μοιάζουν δυο πράγματα που η ζωή σαν να μη θέλει να συνυπάρχουν. Κι όμως, μέσα στη φρίκη του πολέμου στη Συρία, στο ρημαγμένο Χαλέπι, τα λουλούδια εξακολουθούσαν να ζουν, να μεγαλώνουν και να ανθίζουν χάρη στο πείσμα ενός επίμονου κηπουρού, του τελευταίου, που μέσα στα χαλάσματα δεν εγκατέλειψε την πίστη του στην ομορφιά και τη ζωή. Όπως άλλωστε και οι κάτοικοι της πόλης.

Πριν από τον πόλεμο, ο Αλ Αουάντ διατηρούσε φυτώριο στην πόλη. Οι βομβαρδισμοί του συριακού στρατού και των Ρώσων μετέτρεψαν το Χαλέπι σε ερείπια, το φυτώριο όμως επιβίωσε επί πέντε χρόνια, σχεδόν ως εκ θαύματος. Το βρετανικό κανάλι Channel 4 επισκέφτηκε το Χαλέπι σε μια περίοδο που οι βομβαρδισμοί είχαν κοπάσει, και μίλησε με τον Αλ Αουάντ και τον μικρό του γιο, δεξί του χέρι στη δουλειά, τον Ιμπραήμ. Οι δυο τους αγωνίζονταν να κρατήσουν αυτή τη νησίδα, όπου η φύση γεννιέται και ξαναγεννιέται διαρκώς, έναν μικρό παράδεισο μέσα στην κόλαση.

Έξι εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ, τον Μάιο, μια βόμβα κατέστρεψε το φυτώριο. Ο Αλ Αουάντ σκοτώθηκε επιτόπου. Ο Ιμπραήμ απέμεινε μόνος. Τα φυτά που αγόραζαν οι κάτοικοι του από τον Αλ Αουάντ και φύτευαν σε μικρούς κήπους μέσα στην πόλη ίσως και να επιβιώνουν, σαν υπενθύμιση και σαν ευχή.

Video filmed by Waad El-Kateab.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Ποικίλα (επίκαιρα) Tagged: Channel 4 News, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Συρία, Χαλέπι, Stucano Closer, Waad El-Kateab

from dimart http://ift.tt/2bGM8Z4
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου