Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

When Johnny Comes Marching Home

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1089
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ένα από τα πολλά παγκοσμίως τραγούδια για τον γυρισμό του στρατιώτη. Η Άνι περίμενε με αγωνία να επιστρέψει ο αρραβωνιαστικός της John O’Rourke, λοχαγός πυροβολικού των Βορείων, από τον Εμφύλιο· και ο αδερφός της, ο ιρλανδικής καταγωγής συνθέτης  Patrick Gilmore, έγραψε το When Johnny Comes Marching Home. Στην παρτιτούρα, που κατατέθηκε στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις 26 Σεπτεμβρίου 1863, αναφέρεται ως στιχουργός ο Louis Lambert. Είναι μάλλον απίθανο να έγραψε όντως τους στίχους ο Louis Lambert, δεδομένου ότι είναι ήρωας του Μπαλζάκ (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του 1832). Πρόκειται για ψευδώνυμο του Gilmore — ήταν της μόδας να αποδίδονται οι στίχοι σε ανύπαρκτα πρόσωπα.

Το τρίο του Jimmy Smith διασκεύασε το When Johnny Comes Marching Home σε instrumental το 1964, για το soundratck της ταινίας Get Yourself a College Girl του Sidney Miller. Ο οργανίστας Jimmy Smith είναι ο άνθρωπος που έκανε δημοφιλές το θρυλικό  Hammond B-3.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, jazz, Jimmy Smith, Louis Lambert, Patrick Gilmore, Sidney Miller

from dimart http://ift.tt/2uRj0bE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου