—επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου—
Tα 13 βιβλία που διαγωνίζονται για το σημαντικότερο βραβείο του κόσμου για λογοτεχνικά βιβλία στην αγγλική γλώσσα — κύρος, πωλήσεις και 50.000 λίρες το βραβείο του νικητή. Χθες ανακοινώθηκε η φετινή long list για το βραβείο, η οποία περιλαμβάνει τα βιβλία που επελέγησαν από τους περίπου 150 τίτλους στους οποίους είχε καταλήξει η κριτική επιτροπή. Σε αυτά συγκαταλέγονται και βιβλία της αμερικανικής παραγωγής, καθώς από το 2014 εντάχθηκαν επισήμως τα αμερικανικά λογοτεχνικά βιβλία στις υποψηφιότητες του Booker).
Τέσσερις αμερικανοί συγγραφείς (η πρωτοεμφανιζόμενη στα 38 της χρόνια Emily Fridlund και τρεις καταξιωμένοι συγγραφείς των αμερικανικών γραμμάτων, ο Paul Auster, o George Saunders και ο Colson Whitehead — έχει ήδη κερδίσει φέτος το Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στις ΗΠΑ) διαγωνίζονται φέτος και ελπίζουν να έχουν την τύχη του συμπατριώτη τους Paul Beatty, του πρώτου Αμερικανού που κέρδισε πέρυσι το Booker για το The Sellout. Επίσης, τέσσερις συγγραφείς από το Ηνωμένο Βασίλειο (μία εκ των οποίων η δεύτερη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στις υποψηφιότητες του Booker, η 29 ετών Fiona Mozley, και ακόμα: η Ali Smith, που επελέγη για το «ανθρώπινο, τρελό, απολαυστικό και αισιόδοξο» μυθιστόρημά της μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ˙ η Zadie Smith, που γράφει για τη φιλία και των ανταγωνισμό ανάμεσα σε δυο κορίτσια που συναντιούνται σε μια τάξη χορού˙ ο Jon McCregor, με θέμα του τη ζωή σε ένα χωριό μετά την εξαφάνιση μιας 13χρονης σε διακοπές). Στις υποψηφιότητες και δύο Ιρλανδοί συγγραφείς (ο αναγνωρισμένος Sebastian Barry και ο γεννημένος το 1965 Mike McCormack με ένα μυθιστόρημα μίας και μόνης πρότασης), δύο Πακιστανοί που ζουν στη Βρετανία (ο Moshin Hamid, για δυο ερωτευμένους πρόσφυγες σε έναν κόσμο όπου, για να επιβιώσουν, ταξιδεύουν μέσα από σκουλικότρυπες, και η Kamila Shamsie, με μια σύγχρονη αναδιήγηση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή) και μία Ινδή (η Arudhati Roy, για μια διεμφυλική γυναίκα στην Ινδία). Η long list συμπεριλαμβάνει 7 άνδρες και 6 γυναίκες συγγραφείς.
Η short list θα ανακοινωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και ο νικητής του βραβείου, ο οποίος θα προστεθεί στη μακρά σειρά των νικητών από το 1969 έως σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου. Εντωμεταξύ, ας δούμε και τα 13 βιβλία που διεκδικούν το πολυπόθητο βραβείο, σημειώνοντας προηγουμένως μόνο ότι οι πωλήσεις του βιβλίου Sellout που κέρδισε πέρυσι το Booker, 360.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα, αυξήθηκαν κατά 658% μετά το βραβείο. Τα links στα ονόματα των συγγραφέων οδηγούν στη BiblioNet, όπου καταγράφονται οι ελληνικές μεταφράσεις παλαιότερων βιβλίων τους.
Paul Auster, 4321 (Η.Π.Α.)
Το μυθιστόρημα με το οποίο επιστρέφει Πολ Όστερ, έπειτα από επτά χρόνια, παρακολουθεί τον ήρωά του να επιχειρεί να ξεκινήσει τη ζωή του με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, αρχής γενομένης από τη γέννησή του στο Νιούαρκ το 1947. Μυθιστόρημα 880 σελίδων, στο οποίο συμπλέκονται η μεγάλη με τη μικρή Ιστορία και τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της από τον Ψυχρό Πόλεμο και τον JFK μέχρι τη σφαγή στο Μι Λάι το 1968.
Sebastian Barry, Days Without End (Iρλανδία)
Στο καινούργιο μυθιστόρημα του συγγραφέα που έχει ήδη δύο φορές συμπεριληφθεί στη short list του Booker, και έχει με το έργο αυτό κερδίσει το Βραβείο Barry Costa, ο αφηγητής του Tomas McNulty εγκαταλείπει τη φτωχή πατρίδα του Ιρλανδία και μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και εκεί έρχεται αντιμέτωπος με άλλα τραύματα της πρόσφατης Ιστορίας, του Εμφύλιου Πολέμου συμπεριλαμβανομένου, ενώ κατατάσσεται στον στρατό και ερωτεύεται βαθιά έναν συν-στρατιώτη του, με τον οποίο δημιουργεί οικογένεια. Ο Σεμπάστιαν Μπάρι αφιερώνει το μυθιστόρημα αυτό στον γιο του, ο οποίος, όπως πρόσφατα ο συγγραφέας έχει δηλώσει, του έφερε σε επαφή με μαγεία της «γκέι ζωής».
Mohsin Hamid, Exit West (Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν)
Σε μια ανώνυμη χώρα της Μέσης Ανατολής, παραμονές του εμφύλιου πολέμου, πλέκεται το γοητευτικό ειδύλλιο ενός νεαρού ζευγαριού. Καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται γύρω τους, υποχρεώνονται να αναζητήσουν μια επικίνδυνη έξοδο ως πρόσφυγες… Η αξία του μυθιστορήματος θεωρείται πως σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με το γεγονός ότι επιτυγχάνει να δείξει πώς τα πλήγματα εναντίον μιας κοινωνίας βλάπτουν τη ζωή των ανθρώπων όχι μόνο με τους προφανείς τρόπους (σωματικές βλάβες, στέρηση στέγης κ.λπ.) αλλά και εμποδίζοντας, επί της ουσίας, τη ζωή έξω από τη σφαίρα της επιρροής τους.
Mike McCormack, Solar Bones (Ιρλανδία)
Το πέμπτο βιβλίο του McCormack –ο οποίος, παρά ταύτα, κατά δήλωσή του, εξακολουθεί να αισθάνεται κάθε φορά πρωτοεμφανιζόμενος– είναι ολόκληρη μία και μόνη πρόταση, πρόκειται δηλαδή για μια αφήγηση που δεν τη διακόπτει καμία τελεία. Κι αυτό, διότι αφηγητής της ιστορίας της ζωής του είναι νεκρός, και, όπως έχει δηλώσει ο συγγραφέας, «ένα φάντασμα δεν έχει καμιά δουλειά με την τελεία, γιατί μάλλον θα το παραμόρφωνε και θα το διέλυε». Το μυθιστόρημα έχει ήδη κερδίσει το βραβείο Goldsmiths που απευθύνεται σε έργα που ανανεώνουν τη λογοτεχνία.
Jon McGregor, Reservoir 13 (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η Ρεβέκκα, μια έφηβη 13 ετών εξαφανίζεται στη διάρκεια των διακοπών της με την οικογένειά της. Το μυθιστόρημα εστιάζει στους κατοίκους του χωριού, καθώς εξελίσσεται η αναζήτηση της Ρεβέκκας. Με λιτό και κοφτό λόγο («δεν έχει αφηγηματικό χρόνο να χάσει», όπως έχει σημειωθεί), ο McGregor είναι συγγραφέας με πλήρη έλεγχο των αφηγηματικών μέσων και αναδεικνύει πώς οι προσδοκίες του ανθρώπινου είδους σχετίζονται πάντοτε με τους προσωπικούς στόχους του καθενός.
Fiona Mozley, Elmet (Hνωμένο Βασίλειο)
Το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Mozley έχει προγραμματιστεί προς έκδοση για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μια οικογένεια που ζει στο Elmet (αρχαία ονομασία της περιοχής που σήμερα ονομάζεται West Riding). O Ντάνιελ και η Κάθι μεγαλώνουν στο σπίτι που έχτισε ο πατέρας τους με τα χέρια του, αλλά μεγάλες είναι οι εντάσεις που σταδιακά κορυφώνονται, όταν η ατμόσφαιρα γίνεται ανάμεσα στον «Μπαμπά» και μερικούς ντόπιους γίνεται εκρηκτική και βίαια.
Arundhati Roy, The Ministry of Utmost Happiness (Ινδία)
Είκοσι χρόνια μετά τη βράβευσή της για το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο θεός των μικρών πραγμάτων», το 1997 (στα ελληνικά κυκλοφόρησε μόλις το 2013), η Ρόι —η μοναδική της λίστας που έχει ήδη κερδίσει το βραβείο, αλλά και έχει τιμηθεί με πολλά και σημαντικά άλλα βραβεία— συμπεριλαμβάνεται και πάλι στη μακρά λίστα των υποψηφιοτήτων, με το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο καταδύεται στην περίπλοκη διαμάχη της σύγκρουσης της Ινδίας με το Πακιστάν, με κεντρική του ηρωίδα μια διεμφυλική, και το οποίο η κριτική έχει χαρακτηρίσει «πλούσιο και ζωντανό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Guardian γιατί χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, η Ρόι απάντησε: «Η λογοτεχνία θέλει χρόνο. Δεν υπάρχει βιασύνη. Δεν μπορώ να γράψω ούτε πιο γρήγορα ούτε πιο αργά από ό,τι γράφω».
George Saunders, Lincoln in the Bardo (ΗΠΑ)
Καταξιωμένος συγγραφέας διηγημάτων, σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα ο George Saunders παρακολουθεί τον γιο του Προέδρου της Αμερικής Αβραάμ Λίνκολν, Γουίλι, που πέθανε σε ηλικία 11 ετών, ενώ ακόμη ο πατέρας του ήταν στην εξουσία. Παγιδευμένος σε μια μετά τη ζωή αναμονή ενός νεκροταφείου, ο Γουίλι αλληλεπιδρά με τον πατέρα του που πενθεί, κι αυτό δημιουργεί αναστάτωση στα άλλα πνεύματα στο νεκροταφείο. Το μυθιστόρημά του έχει χαρακτηριστεί ως θαρραλέα επιλογή από την άποψη της φόρμας, δείγμα της πιο σύγχρονης λογοτεχνίας της εποχής μας.
Kamila Shamsie, Home Fire (Ηνωμένο Βασίλειο-Πακιστάν)
Μυθιστόρημα το οποίο θα εκδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και αποτελεί σύγχρονη παραλλαγή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ξεκινά σε μια αίθουσα ανακρίσεων στο Χήθροου, καθώς η ηρωίδα πηγαίνει στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές της που τις είχε διακόψει μετά τον θάνατο της μητέρας της. Αλλά μια τυχαία γνωριμία με έναν νεαρό σε καφέ της Μασαχουσέτης, θα δημιουργήσει μια αλυσίδα από γεγονότα που θα οδηγήσει σε τραγωδία.
Ali Smith, Autumn (Ηνωμένο Βασίλειο)
Το πρώτο μυθιστόρημα από μια τετραλογία, το κάθε έργο της οποίας θα έχει τίτλο κάποια από τις εποχές, το «Φθινόπωρο» διερευνά την εμπειρία του χρόνου στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα έργο σαν μια μουσική συμφωνία αναμνήσεων, ονείρων και μεταβατικής πραγματικότητας για το πόσο θλιβερά εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή.
Zadie Smith, Autumn (Ηνωμένο Βασίλειο)
H Ζέιντι Σμιθ σε αυτό το μυθιστόρημα ενηλικίωσης εξετάζει την ντροπή, τη μητρότητα και την παγκόσμια ανισότητα. Το έργο έχει χαρακτηριστεί από την κριτική το «αποφασιστικό πορτρέτο της φιλίας που οδηγός της είναι η ζήλεια και ο ανταγωνισμός εξίσου με την αγάπη και την πίστη». Στο επίκεντρο του βιβλίου μάλλον βρίσκεται η ιδέα ότι όλες οι σχέσεις στηρίζονται στα ανταλλάγματα, ακόμη και όταν πρόκειται για τους ανθρώπους που θα έπρεπε να μας αγαπούν περισσότερο, και ιδίως ανάμεσα σε εκείνους που δεν είναι ισότιμοι από οικονομικής απόψεως.
Colson Whitehead, The Underground Railroad (ΗΠΑ)
Ο νικητής του βραβείου Pulitzer του Whitehead επινοεί με τη δύναμη της πραγματικότητας μια ιστορία δύο σκλάβων που ξεφεύγουν από τη φρικτή ζωή των φυτειών με ένα μυστηριώδες υπόγειο τρένο προς την ελευθερία. Η κριτική έχει αποφανθεί πως, χάρη στο παράξενο αυτό μυθιστόρημα, αποσαφηνίζεται η Ιστορία.
Πηγή: Guardian
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Βιβλίο
Στο:Βιβλίο Tagged: Ελένη Κεχαγιόγλου, Λογοτεχνία, αγγλόφωνη λογοτεχνία, Man Booker Prize
from dimart http://ift.tt/2v2bSsF
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου