Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

South American Way

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1072
Dj της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

Αυτό δεν είναι δρόμος – είναι τραγούδι.

O νοτιοαμερικάνικος δρόμος, που μαζί με την τροπική ζέστη, τις μπανάνες και διάφορες άλλες σοβαρές ενδείξεις έρχεται να μας στοιχειώσει, είναι ένας δρόμος που ευχόμαστε να μην ακολουθήσουμε.

Απόψε, που ευτυχώς επανέρχονται σιγά-σιγά οι βοριάδες,ο νοτιοαμερικάνικος δρόμος δεν είναι μονόδρομος, ούτε καν δρόμος· είναι το δροσερό τραγούδι του 1939 που έκανε πάταγο στα αμερικάνικα ραδιόφωνα, χάρη και στην εκρηκτική Κάρμεν Μιράντα που το πρωτοτραγούδησε, και παρέμεινε έκτοτε από τα πιο αγαπημένα τραγούδια παγκοσμίως.

Το South American Way αγάπηθηκε επίσης από τον κινηματογράφο: έκανε το πέρασμά του σε πολλές ταινίες αλλά αξιοποιήθηκε μοναδικά από τον Γούντι Άλεν στο Radio Days (1987).

Η ταινία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του ραδιοφώνου, στα τέλη της δεκαετίας του’30, μέχρι την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941 και την εμπλοκή της Αμερικής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρακολουθεί τη ζωή μιας καθημερινής πολυμελούς οικογένειας στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, κυρίως μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού, με τα όνειρά τους, τις στεναχώριες τους, τις πλάκες και τους καυγάδες τους, όλα γύρω και δια μέσου του ραδιοφώνου.

Εκεί που αρπάζονται, εκεί αγκαλιάζονται και φιλιώνουν· εκεί που απογοητεύονται, αρκεί να ακουστεί ένα hit της εποχής για μια αυτόματη αλλαγή διάθεσης και μια αυθόρμητη περφόρμανς στο σαλόνι.

Ό,τι καλύτερο για εσωτερική κατανάλωση.

Η σκηνή από την ταινία:

Κάρμεν Μιράντα:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Γούντι Άλεν, Εύη Τσακνιά, Κάρμεν Μιράντα, Μουσική, Περλ Χάρμπορ, Σινεμά

from dimart http://ift.tt/2sjHRjB
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου