Το βιβλίο της άμμου #55
«Τι έχετε στην τσάντα σας;»
«Ορίστε! Μοναδικό κομμάτι, είναι περισσότερο για πλειστηριασμό παρά για σας. Γκαίτε με δέσιμο από μαροκίνο».
«Αχ, Θεέ μου!» έκανε κι έσμιξε τα χέρια του μ’ απελπισία ο προϊστάμενος. «Αφού το ξέρετε καλά, πως από γερμανούς κλασικούς έχουμε τόνους. Αφού σας είπα: Τρσεμπίνσκυ, Ράιζε, Γιράσεκ, Βίντερ…»
«Δεν πειράζει, θα το διαβάσω εγώ το βιβλίο. Ξέρετε τώρα βαστάω σκοπιά στη γέφυρα γιατί μας γκρεμίζονται συχνά άνθρωποι καβάλα σ’ άλογα, σε ποδήλατα, σε μηχανάκια. Θα γυρίσω σπίτι μου, θα βράσω τέσσερεις πατάτες, θα πάρω και λίγο τυρί και μια μπύρα και τρώγοντας θα διαβάσω τον Φάουστ. Εδώ όμως έχω έναν πλούσιο εικονογραφημένο Ντονατέλλο, κείνο το διαβολόπαιδο που σε ορισμένες φάσεις του ξεπέρασε και το μπαρόκ… Τι σου είναι κείνα τα αγγελάκια! Αχ, φυσικά, αφού ξέρουμε τη ρωμαϊκή σαρκοφάγο…»
«Μα εδώ βλέπω σφραγίδες της βιβλιοθήκης Κομένσκυ!» είπε κι έδειξε τις σφραγίδες ο προϊστάμενος.
«Αυτό είναι λάθος… Σβήνεται εύκολα με μια γόμα. Μου το χάρισε ο βιβλιοθηκάριος γιατί κι εγώ με τη σειρά μου χάρισα στο Κάρλστεϊν τον Ύμνο του Αγίου Όντρζεϋ. Το ξέρετε πως ήτανε να γίνω διαχειριστής στο Κάρλστεϊν;»
«Και γιατί δεν γίνατε;»
«Γιατί τα χρήματα για την εγγύηση τα ήπια. Σας παρακαλώ, πάρτε τον Ντονατέλλο, χρειάζομαι χρήματα. Όχι για μένα, έξω στέκεται η γυναίκα κάποιου φίλου, γκαρδιακού φίλου, που του ‘ρθε και φτερνίστηκε κοντά στην κουζίνα κι έσπασε τα μούτρα του πάνω στην πλάκα κι η γυναίκα του θέλει να του ψήσει ένα κέικ. Μα, να τον βλέπατε! Αν του ‘βαζες και το χέρι μπανταρισμένο και κρεμασμένο απ’ τον λαιμό θα μπορούσε, τα παλιά τα χρόνια, να βγει μια χαρά στη ζητιανιά… Αγοράστε το, σας παρακαλώ!»
Ο Χάντα γονάτισε, έβγαλε τον σκούφο του και, όπως τον καιρό των τσιφλικάδων, έκανε βαθιά μετάνοια.
«Σηκωθείτε πάνω», έκανε ανήσυχος ο προϊστάμενος. «Τον Ντονατέλλο θα τον αγοράσω εγώ ο ίδιος».
* * *
Μποχουμίλ Χραμπάλ, Θέλετε να δείτε τη Χρυσή Πράγα; Μετάφραση Ρενέ Ψυρούκη, Αίολος, Αθήνα 1981.
Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς
* * *
—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας—
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου
Στο:Το βιβλίο της άμμου Tagged: Γιώργος Τσακνιάς, Λογοτεχνία, Μποχουμίλ Χραμπάλ, Ρενέ Ψυρούκη, βιβλίο
from dimart http://ift.tt/2kUYtto
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου