—του Παναγιώτη Πούτου για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα—
Το κίνημα Alt-Right, που θεωρείται ότι συνετέλεσε στην αναρρίχηση του Τραμπ στην εξουσία, δεν αντλεί τη δύναμή του από την έγκυρη πληροφόρηση. Ο ίδιος ο Τραμπ μάς έδωσε μία ιδέα για τη σχέση του με την πραγματικότητα: αν τα δεδομένα μάς απογοητεύουν, μπορούμε πάντα να επικαλεστούμε «εναλλακτικά δεδομένα».
Στο διαδίκτυο η εγκυρότητα δεν είναι μία επιθυμητή αρετή. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να ελέγχουν την ακρίβεια των άρθρων που γράφει ένας ιδιώτης στο μπλογκ του, των πληροφοριών που διαδίδει μέσω φέισμπουκ, τουίτερ και άλλων διαύλων. Είναι πολύ πιο εύκολο να ψεύδεσαι, καμία επιτροπή δεοντολογίας δεν πρόκειται να σου τραβήξει το αυτί και είναι σίγουρο πως οι ακόλουθοί σου δε θα σε λατρέψουν για την εμμονή σου στην ακρίβεια και στην αλήθεια, αλλά για την αναπαραγωγή και επιβεβαίωση των μύθων τους.
Πρόσφατα το Fox News αναγκάστηκε να διαγράψει ένα τουίτ που ανέφερε ψευδώς ότι ο ύποπτος του μακελειού στο τζαμί τού Κεμπέκ ήταν μαροκινής καταγωγής. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε επίσημη διαμαρτυρία από το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά. Αντίθετα όμως με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ανεξέλεγκτοι χρήστες του διαδικτύου δεν διέκοψαν την παραπληροφόρηση. Το ακροδεξιό Rebel Media επιμένει στην αρχική ανακοίνωση για τη σύλληψη δύο υπόπτων, παρά την ανακοίνωση της καναδικής αστυνομίας ότι ο ένας από τους δύο, ο Μαροκινός Μοχάμεντ Μπελκαντίρ, είναι μάρτυρας. Τις ίδιες θεωρίες επαναλαμβάνει και ο Γκάβιν Μακίνες, επίσης μέλος του Rebel Media, ο οποίος, χωρίς να μπορεί να αποδείξει τη σχέση ανάμεσα στον ακροδεξιό δράστη Αλεξάντρ Μπισονέτ και τον Μαροκινό, καταφεύγει στην επίκληση της γενικότερης τρομοκρατικής δράσης των μουσουλμάνων εξτρεμιστών και ισχυρίζεται ότι οι υποψίες του είναι εύλογες. H επίσης ακροδεξιά ιστοσελίδα Breitbart αναμεταδίδει την πληροφορία ότι ο μόνος ύποπτος είναι ο Μπισονέτ, αλλά κλείνει το άρθρο παραθέτοντας μαρτυρίες που αναιρούν την ανακοίνωση της αστυνομίας και δημιουργούν την εντύπωση ότι η επίθεση στο τζαμί ήταν μέρος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Κανείς από τους παραπάνω δεν παίρνει στα σοβαρά τα δεδομένα και τη λογική: υπάρχει πιθανότητα ένας λευκός Γαλλοκαναδός που σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ισλαμοφοβικός υποστηρικτής της Λεπέν και του Τραμπ να έχει συνεργαστεί με έναν ισλαμιστή; Υπάρχει πιθανότητα αυτό το μάλλον παράξενο ζευγάρι να επιτέθηκε φωνάζοντας αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος» για να σκοτώσει Μουσουλμάνους και όχι Χριστιανούς; Υπάρχει πιθανότητα η αστυνομία, ο πρωθυπουργός της χώρας και πολλοί άλλοι να έστησαν μία πλεκτάνη για να ρίξουν την ευθύνη αποκλειστικά σε έναν χριστιανό Καναδό για να κρύψουν την πραγματική ευθύνη του ισλαμιστή μετανάστη; Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας όλοι οι ισλαμιστές τρομοκράτες επιθυμούν να προβάλλουν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, αυτός για ποιο λόγο μετά την υποτιθέμενη πράξη του προσποιείται πως είναι αθώος; Οι υποθέσεις των ακροδεξιών του διαδικτύου είναι παρανοϊκές, όμως βρίσκουν ακροατήριο.
Η επίμονη αναπαραγωγή της ψευδούς είδησης είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου ριζοσπαστικοποίησης που πλέον συντελείται διαδικτυακά: οι παραπλανητικές πληροφορίες ενισχύουν στάσεις, αντιλήψεις, ιδεολογίες που με τη σειρά τους κάνουν το άτομο πιο ευάλωτο στην προπαγάνδα. Το διαδίκτυο, αντί να εκθέτει τον κόσμο στις διαφορετικές απόψεις και στον διάλογο, γίνεται μία άσκηση τυφλότητας, όπου ο χρήστης κατασκευάζει ένα χώρο πνευματικά στεγανό και ασφαλή, ένα χώρο στον οποίο ακούει τον αντίλαλο των σκέψεών του, λαμβάνει διαρκώς επιβεβαιώσεις και μετατρέπεται σε ενεργούμενο αυτών στους οποίους εμπιστεύεται την ενημέρωσή του.
Η δημοκρατικότητα του διαδικτύου, που έδωσε στον καθένα μας βήμα για τις απόψεις μας, έχει πέσει θύμα πειρατείας. Η λύση δεν θα δοθεί από τον έλεγχο του διαδικτύου. Όποια κι αν είναι αυτή, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως οι ακραίοι βρίσκουν στο διαδίκτυο ένα χώρο στον οποίο μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολλαπλασιάσουν το ακροατήριό τους με άνεση που δεν τους παρείχαν τα άλλα MME. Η εκλογή Τραμπ συνδέεται με το alt-right κίνημα και αποδεικνύει την επιρροή του διαδικτύου στην πολιτική. Αυτό το κύμα δεν εμποδίζεται από κανενός είδους σύνορο και για το 2017 η Ευρώπη θα είναι το νέο πεδίο αγώνα του μέσα από την υποστήριξη των ακροδεξιών υποψηφίων στις εκλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα
Στο:Παροράματα και ημαρτημένα Tagged: Ντόναλντ Τραμπ, Παναγιώτης Πούτος
from dimart http://ift.tt/2kvDwZ8
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου