Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Γεια σου, χειμώνα!

Αυτό δεν είναι τραγούδι #958
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Θεοχάρης

Απόψε είναι η τελευταία νύχτα του χειμώνα. Ημερολογιακά, όχι ουσιαστικά – ελπίζω. Ανήκω, βλέπετε, στη μειονότητα εκείνων που τους αρέσει ο χειμώνας. Ήδη φαντάζομαι τους περισσότερους που διαβάζουν αυτές τις γραμμές να εξανίστανται: «ας ήσουν άστεγος και τα λέγαμε, πουλάκι μου» κ.λπ. κ.λπ. Γνωστά τα επιχειρήματα· μην κουράζεστε, πλάσματα του φωτός. Στην Ελλάδα ζούμε, εννιά μήνες καλοκαίρι τον χρόνο: θα σας γίνει το χατίρι και φέτος – όπως πάντα. Αφήστε μας, λοιπόν, κι εμάς ν’ αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα μας όπως του αξίζει: μ’ ένα χειμωνιάτικο ποίημα κι ένα τραγούδι από τη Δανία (του Βορρά, όχι του Νότου).

Ο χειμώνας περίλαμπρος

Ο χειμώνας περίλαμπρος
Απλώνεται εδώ χάμου
Σαν ένα σώμα που ξεχειλίζει από άστρα
Σα μια λάμπα που φωτίζει
Ολοσκότεινους δρόμους όπου γυαλίζουν
Αποτυπώματα παγωμένα
Όλα κρυστάλλινα λαμποκοπούν
Όλα περίτρομα φτερουγίζουν
Κι απομένει πάνω στους ώμους μας
Ένας μανδύας από χιόνι
Κι απομένει πάνω στα χείλη μας
Μια λάμψη φιλντισένια

[Τάκης Βαρβιτσιώτης, Όμως το χιόνι πάντα μένει, Ίνδικτος 2002]

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: ποίηση, Γιώργος Θεοχάρης, Μουσική, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Marijata

from dimart http://ift.tt/2mHDkoa
via IFTTT

Η μικρότερη βιβλιοθήκη στο Λονδίνο

—του James Fitzgerald για το Londonist | Απόδοση για το dim/art: Ελένη Κεχαγιόγλου—

micro-library-5

Εκεί μέσα φασώνονται οι μαθητές, ο Σούπερμαν αλλάζει ρούχα, ενώ από εκεί δανείζονται βιβλία οι κάτοικοι της περιοχής Μπρόκλεϊ στο δημοτικό διαμέρισμα του Λιούισαμ του νότιου Λονδίνου. Οι σεμνοί και ταπεινοί τηλεφωνικοί θάλαμοι έχουν γενικά χρησιμοποιηθεί με ποικίλους άλλους τρόπους πέρα από τη βασική τους λειτουργία που είναι μια ήσυχη γωνιά για να κάνουμε τα τηλεφωνήματά μας, αλλά πιο πολύ από όλους έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης ένας τηλεφωνικός θάλαμος στο Λιούισαμ, μια πολυπολιτισμική και εργατική συνοικία της πόλης.

Ο θάλαμος αυτός, που βρίσκεται στη συμβολή δύο δρόμων, στη γωνία Λόουμπιτ Χιλ και Τάιργουιτ Ρόουντ, σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό του Αγίου Ιωάννη, λειτουργεί από το 2013 ως δανειστική βιβλιοθήκη. Η «Μικροβιβλιοθήκη» —όπως έχει γίνει πλέον γνωστή και όπως την αποκαλεί και η Google στους χάρτες της— θεωρείται το μικρότερο «καταφύγιο βιβλίων» στο Λονδίνο. Χωρίς να απαιτείται εγγραφή ή συνδρομή, μπορεί κάθε περαστικός να χαζέψει τα βιβλία που φιλοξενεί. Και όποιος θέλει νομιμοποιείται να πάρει ένα βιβλίο στο σπίτι του, υπό την προϋπόθεση ότι είτε θα το επιστρέψει είτε θα το αντικαταστήσει με άλλο.

«Δίνει οπωσδήποτε στους ανθρώπους την αφορμή να στήσουν κουβέντα έξω από τη Μικροβιβλιοθήκη», λέει ο Σεμπ Χάντλεϊ, «και υπό αυτή την έννοια θα λέγαμε ότι έχει όντως αποτύχει ως βιβλιοθήκη». Ο Σεμπ είναι ο άνθρωπος που αγόρασε αυτό το μοντέλο που σχεδίασε ο Τζορτζ Γκίλμπερτ Σκοτ για την British Telecom, πληρώνοντας 1 λίρα. Ξόδεψε άλλες 500 λίρες και πολλά σαββατιάτικα απογεύματα για να φτιάξει με τα χέρια του τον άξιο σεβασμού, αν και μικροσκοπικό, φάρο της γνώσης που βλέπουμε σήμερα.

micro-library-3

O Seb Handley, με το έργο των χεριών του.

Στις ώρες αιχμής, καθώς λεωφορεία και ποδηλάτες ανεβοκατεβαίνουν βολίδα τη Λόουμπιτ Χιλ, κόσμος πετάγεται στη μικρή βιβλιοθήκη για να ρίξουν μια ματιά και να ξεφυλλίσουν τα βιβλία. Βρίσκει κανείς τους ευπώλητους Ρουθ Ρέντελ και Τζέφρι Ντίβερ, αλλά επίσης παράξενους μα και υπέροχους τίτλους, όπως, λ.χ., σύγχρονες τεχνικές ψαρέματος ή βιβλία προχωρημένων μαθηματικών.

Ένας άντρας ονόματι Ρομπ ξεπροβάλλει κρατώντας ένα τεύχος με ερωτήσεις αντλημένες από τον «Δισκόκοσμο» του Τέρι Πράτσετ. Λαχταράει την απλότητα του πάλαι ποτέ δανεισμού.«Μην αρχίσουμε τώρα να λέμε για τις δανειστικές βιβλιοθήκες έτσι όπως λειτουργούν σήμερα, και για όλα αυτά τα αποπροσανατολιστικά πράγματα που τάχα προσφέρουν ως «δημόσιος χώρος»», λέει.

micro-library-2

«Σημασία δεν έχει τι παίρνεις, αλλά τι αφήνεις πίσω σου». Το μότο της μικροβιβλιοθήκης που κοσμεί την οροφή της.

Η μικροβιβλιοθήκη του Λιούισαμ δεν είναι η πρώτη. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εκτίμηση, ίσως να μην είναι καν η 150η. Από το Σόμερσετ μέχρι το Ντέρμπισαϊρ τηλεφωνικοί θάλαμοι γίνονται βιβλιοθήκες τουλάχιστον από το 2009.

«Σε καμιά περίπτωση δεν επρόκειτο για δική μου ιδέα», λέει ο Σεμπ. «Η μητέρα μου απέκτησε έναν τέτοιο θάλαμο στο χωριό της στο Wiltshire. Δεν ήταν καν δική μου η ιδέα για το Λιούισαμ. Τα εύσημα για αυτό ανήκουν στην κοινωνία του Μπρόκλεϊ. Είναι περίεργο όντως. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να ανταποκριθώ σε μια διαφήμιση που είδα και να προσθέσω 8 ράφια». Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η μικροβιβλιοθήκη κέντρισε το ενδιαφέρον και πέρα από τον άμεσο περίγυρό της, έτσι και ο Σεμπ κέρδισε, έστω διστακτικά, έναν βαθμό δημοσιότητας. «Έδωσα συνεντεύξεις σε εφημερίδες στην Ιαπωνία και στο Μεξικό», θυμάται. «Ένας φίλος μου με είδε στην τηλεόραση στη Δανία. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να ξεκινήσει η προβολή». Τον ανέφερε ακόμη και ο Πρωθυπουργός! H όλη ιδέα διέθετε πολλά στοιχεία «Big Society» («Φιλελεύθερου Κοινοτισμού»).

Αν και τέτοια ιδιόμορφη ανταλλαγή βιβλίων, η οποία μάλιστα δεν αστυνομεύεται, θα μπορούσε μάλλον να επιτύχει στις αγροτικές περιοχές της Βρετανίας, όπου ο κόσμος έχει αναπτύξει ένα παραδοσιακό αίσθημα συλλογικότητας, το μεγάλο και κακό Λονδίνο ωστόσο έθετε ένα ιδιαίτερο στοίχημα: αν κάτι γνώριζε επιτυχία στο Λονδίνο, θα ήταν παντού επιτυχημένο. Διότι η λειτουργία της μικροβιβλιοθήκης στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Ο Σεμπ θυμάται ότι άφηνε μερικές σανίδες ξύλο αφύλακτες, την εποχή που έφτιαχνε τον θάλαμο. Τις τσίμπησαν βέβαια αμέσως. «Ωχού, πού πάω να μπλέξω;» αναρωτιόταν τότε. «Εντέλει, όμως, νομίζω», λέει σήμερα, «ότι οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως κανείς δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο για αυτούς — και το εκτίμησαν. Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις βανδαλισμού, εθελοντές έσπευσαν  να επισκευάσουν τη μικροβιβλιοθήκη».

micro-library-4

Ρίχνοντας μια ματιά.

Δύο κάτοικοι της περιοχής, η Έλεν και ο Μάικλ, εμφανίζονται και περνάνε στα γρήγορα τα βιβλία στα ράφια: προσπαθούν να τακτοποιήσουν το σπίτι τους και θέλουν να προσφέρουν τα βιβλία που δεν θέλουν πια. «Άσε που αυτό βοηθά την κινητικότητα», ισχυρίζεται ο Μάικλ. «Και επιπλέον, είναι πιο κοντά μας η μικροβιβλιοθήκη από ό,τι η Δημοτική Βιβλιοθήκη», επισημαίνει η Έλεν. Αντιμέτωποι με τις οδυνηρές περικοπές στον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναρωτιόμαστε μήπως αυτό είναι το μέλλον.

Τον Σεμπ τον απασχολεί αυτό. «Υπάρχει ένα πρόβλημα με ό,τι έχω κάνει», λέει, αντιμέτωπος με τον εαυτό του άλλη μία φορά. «Ενδέχεται να θεωρηθεί ότι αυτός ο τηλεφωνικός θάλαμος έρχεται να απαξιώσει αυτό που συνήθως προσφέρουν οι βιβλιοθηκονόμοι. Το επάγγελμά τους είναι άξιο σεβασμού και πρέπει να ενισχυθεί».

micro-library-1

Καθώς όμως εκεί κοντά, στο τέλος της Ουίκαμ Ρόουντ, ήδη λειτουργεί μια δεύτερη μικροβιβλιοθήκη, δεν χρειάζεται να πας μακριά για να δεις ότι η ιδέα έπιασε. Ο Σεμπ έχει εντοπίσει κι έναν τρίτο τηλεφωνικό θάλαμο που θα μπορούσε να μετατραπεί.

Ωστόσο, η British Telecom λέει ότι προς το παρόν δεν θα γίνουν άλλες μετατροπές τηλεφωνικών θαλάμων στο Λονδίνο ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς «έχουν τα δικά τους σχέδια για τους θαλάμους σε αυτές τις περιοχές». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, θα περιμένουμε να δούμε. Στο μεταξύ, η μικροβιβλιοθήκη του Λιούισαμ απαντά με απλό τρόπο σε δύο προβλήματα: πώς να κάνεις την τοπική κοινωνία να διαβάζει βιβλία και πώς να αξιοποιήσεις αυτούς του πανέμορφους παλιούς τηλεφωνικούς θαλάμους.

Πηγή: Londonist 

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Βιβλίο

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Βιβλίο Tagged: Ελένη Κεχαγιόγλου, βιβλίο, βιβλιοθήκες, James Fitzgerald

from dimart http://ift.tt/2m3DrgA
via IFTTT

Γκρίζα μαλλιά, κακό DNA

Αν νομίζεται ότι τα γκρίζα μαλλιά είναι από το στρες, έχετε άδικο. Ειδικοί ανακάλυψαν... ότι είναι από τα χημικά και την ακτινοβολία που δεχόμαστε καθημερινά, δίχως να το καταλαβαίνουμε. Το κακό είναι ότι το «γονοτοξικό στρες», όπως ονομάζεται, είναι
αυτό που γκριζάρει τα μαλλιά και το ίδιο που προκαλεί βλάβες στο DNA.Η ανακάλυψη θέτει σε αμφισβήτηση τις μέχρι τώρα επικρατούσες αντιλήψεις για τη γήρανση των βλαστοκυττάρων και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει τόσο σε νέες μεθόδους καταπολέμησης των γκρίζων μαλλιών, όσο και στη θεραπεία πιο σοβαρών παθήσεων που προκαλούνται από το γονοτοξικό στρες, όπως είναι ο καρκίνος.Η νέα έρευνα έγινε από Ιάπωνες επιστήμονες υπό τη δερματολόγο Έμι Νισιμούρα στο Ιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο.Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, που επίσης "γκριζάρουν" με την ηλικία, η ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι διάφοροι γονοτοξικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία (π.χ. η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ή οι ακτίνες Χ), ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή του νοικοκυριού ή μολύνουν το περιβάλλον, καθώς και φάρμακα της χημειοθεραπείας, βλάπτουν το DNA των βλαστικών μελανοκυττάρων (είναι αυτά που διατηρούν το μαύρο χρώμα των μαλλιών).Οι επιβλαβείς αυτές επιδράσεις κάνουν τα βλαστικά μελανοκύτταρα να ωριμάζουν πριν την ώρα τους και να μετατρέπονται πρόωρα σε ώριμα μελανοκύτταρα, χάνοντας την ικανότητά αναγέννησής τους, με συνέπεια οι τρίχες να αποκτούν ανεπιστρεπτί γκρι χρώμα.Το γονοτοξικό στρες συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους διαχρονικά και, με τη συσσώρευσή του, αποτελεί την κύρια αιτία για τη γήρανση των ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Νισιμούρα, ένα και μοναδικό κύτταρο σε ένα υγιές θηλαστικό μπορεί να υποφέρει μέχρι και 100.000 περιστατικά που δυνητικά οδηγούν σε βλάβη του DNA, μέσα σε μια μόνο μέρα. Σύμφωνα με τον ογκολόγο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέηβιντ Φίσερ, η νέα μελέτη είναι σημαντική.«Συνήθως θεωρούμε το γκριζάρισμα ένα ανεπιθύμητο πράγμα, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να παίζει προστατευτικό ρόλο, καθώς επιτρέπει στο σώμα να απαλλάσσεται από δυνητικά επικίνδυνα κύτταρα με βλάβες στο DNA τους, εμποδίζοντας έτσι τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό τους. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ερευνήσουν αν τα βλαστοκύτταρα αλλού στο σώμα μας (πέρα από το δέρμα) υφίστανται μια παρόμοια πρόωρη ωρίμανση». Με άλλα λόγια, το «γκριζάρισμα» των τριχών, πέρα από τις άλλες διαστάσεις του, αποτελεί και έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό που μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να καταπολεμήσουν στο μέλλον μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, το οποίο προκαλείται από τη βλάβη του DNA στα μελανοκύτταρα. Θα μπορούσε επίσης να βρεθούν τρόποι για την παρεμπόδιση του γκριζαρίσματος των μαλλιών μέσω μιας σκόπιμης τροποποίησης της αντίδρασης του οργανισμού στις βλάβες του DNA των κυττάρων.Όσο για το ρόλο του συναισθηματικού άγχους στο γκριζάρισμα, δεν μπορεί ακόμα να αποδειχτεί με σιγουριά η επίδρασή του, αλλά, όπως λέει ο Φίσερ, «αργά ή γρήγορα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε και σε ερωτήματα σαν κι αυτό».Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell».

Via




from PoNiRidiS http://ift.tt/2moNyxm
via IFTTT

Κόκκινοι χαρταετοί

kite-4

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Πριν από λίγες μέρες, η αντιπρόεδρος του Die Linke κ. Σάρα Βάγκενχεντ πρότεινε ένα νέο δημοψήφισμα για την Ελλάδα, με στόχο  την τελική έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post, η κ. Βάγκενχεντ δήλωσε πως  «αν η Ελλάδα βλέπει τις προοπτικές της για την οικονομία της εντός ενός σκληρού νομίσματος, όπως το ευρώ, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, πολλά δείχνουν ότι η ανάκαμψη της χώρας θα ήταν λίγο ευκολότερη έξω από αυτόν τον κορσέ (δηλαδή το ευρώ)». Ασκώντας μάλιστα κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, είπε ότι εξαπατά επί χρόνια το γερμανικό λαό, «παρ’ όλο που ο ίδιος ξέρει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει».[1] Η Γερμανία είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο και ο κ. Σόιμπλε είναι εύκολος στόχος, ιδίως για το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν και περιφερειακό, το «ελληνικό ζήτημα» άλλωστε έχει μπει στην ατζέντα των εκλογών, αφού σύμφωνα με το περιοδικό Stern, το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρεί πως πρέπει να διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.[2]

Η κεντρική είδηση βέβαια στη Γερμανία δεν είναι οι δηλώσεις της Βάγκενχεντ αλλά πως ο Σουλτς ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.  Η Σοσιαλδημοκρατία είναι ξανά στο προσκήνιο, παρ’ όλο που όλοι γνωρίζουν πως είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα οι κάλπες. Αυτό που ενδιαφέρει ωστόσο είναι η «αριστερή στροφή» ενός κεντρικού παίκτη της ευρωπαϊκής σκηνής. Ο Σουλτς επαναφέρει στον πολιτικό διάλογο τις ιστορικές αρχές των Σοσιαλδημοκρατών, προβάλλοντας το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής, και του κοινωνικού κράτους, παίρνοντας αποστάσεις με τη συγκυβέρνηση του κόμματός του με τους Χριστιανοδημοκράτες. Με μια διαφορά : στην αναμέτρησή του με την καγκελάριο  Μέρκελ, ο κ. Σουλτς αποφεύγει να θέσει «μετωπικά» το θέμα της Ελλάδας. Οι Σοσιαλδημοκράτες άλλωστε είναι αντίθετοι με το Grexit, επιμένουν στη χαλάρωση της πίεσης προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των νέων επενδύσεων. Δεν είναι μακριά, δηλαδή, από τη γραμμή που χάραξε η Μέρκελ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ούτε στις δηλώσεις της αντιπροέδρου του «αδελφού κόμματος» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ούτε στις σχετικές δηλώσεις του Σουλτς.  Ίσως επειδή η «σκληρή διαπραγμάτευση» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιους σχολιασμούς. Ίσως πάλι επειδή οι δηλώσεις των δικών του στελεχών έχουν ανοίξει αναδρομικά τον ασκό του Αιόλου: ο κ. Φίλης μιλάει ανοιχτά πλέον για την απονομιμοποίηση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ενώ ο κ. Κούλογλου λέει πως «ήταν στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και δεν την άφησε να κλείσει την αξιολόγηση». Προσχηματική εξομολόγηση ή ακόμη ένα στάδιο στη βίαιη ωρίμανση ενός κόμματος, που κάποτε «έσχιζε Μνημόνια;» Σε κάθε περίπτωση, και για πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι κόκκινοι χαρταετοί έχουν μπλεχτεί στα ηλεκτροφόρα σύρματα της αυτοκριτικής.   Όπως και να έχει το πράγμα, ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον διχασμένος ανάμεσα σε δύο πολιτικές οικογένειες: η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσπάθησε να ενσωματώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, η ριζοσπαστική αριστερά επιμένει να τον αδειάζει.

Το θέμα θα ήταν σχεδόν αδιάφορο αν αφορούσε μόνο την ελληνική περίπτωση. Σε όλη την Ευρώπη σήμερα, υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση για τον ιδεολογικό και πολιτικό ανακαθορισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με βάση την κλασική διάκριση Αριστερά-Δεξιά. Η διάκριση αυτή ορίζει ξανά πλέον τις κοινωνικές αναφορές των κομμάτων, τις κυβερνητικές συμμαχίες αλλά και τις προοπτικές των μεγάλων πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η συζήτηση αυτή γίνεται —και πάλι— με όρους τυχοδιωκτισμού∙ ενίοτε και με όρους οσμής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ «κι ας βρωμάει». Την ίδια ώρα, πολλοί σύντροφοί και συντρόφισσες του έσπευσαν να καταδικάσουν το «συμβιβασμό με το σύστημα», επιμένοντας σε μια ιδιότυπη καθαρότητα, που μάλλον την εξασφαλίζει ο φτηνός συνεταιρισμός με τον κ. Καμμένο. Χάνοντας το τραίνο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει και πάλι όμηρος της παλαιάς (και «παλαιοημερολογίτικης») ταυτότητάς του, την ίδια ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη διαμορφώνουν μια νέα πρόκληση για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: το πιθανότερο είναι πως ο Σουλτς θα είναι αντικαγκελάριος της Μέρκελ, με ενισχυμένα ποσοστά και αναβαθμισμένο ρόλο, επηρεάζοντας προφανώς και το περιεχόμενο της εφαρμοσμένης πολιτικής στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό όσοι ρωτάνε βιαστικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αν παίζει «δίδυμα ή τρίδυμα» στον πολιτικό ιππόδρομο της επόμενης μέρας.

[1] http://ift.tt/2mFBhAJ

[2] http://ift.tt/2m69Tz8

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ανώμαλα ρήματα

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Ανώμαλα ρήματα Tagged: Die Linke, Grexit, Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Μάρτιν Σουλτς, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Σάρα Βάγκενχεντ

from dimart http://ift.tt/2m6qWkA
via IFTTT

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Let’s dance

david-bowie-1983-bw-billboard-650

Αυτό δεν είναι τραγούδι #957
Dj της ημέρας, η Ελένη Κεχαγιόγλου

«Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος» είπε ο Δημόκριτος —ανάγοντας τη χαρά της γιορτής έτσι σε ψυχική ξεκούραση από την κόπωση μάλλον της καθημερινότητας— που ο θρύλος τον θέλει να απομονώνεται, ως παιδί, στο δωμάτιο μελέτης του στον κήπο του σπιτιού του και να μην ακούει οτιδήποτε κι αν συνέβαινε έξω. Τον ενδιέφεραν όλα τα πεδία της ανθρώπινης γνώσης, ταξίδεψε περίπου σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, δεν τον ένοιαζαν, λέει, τα πλούτη και η δόξα, αλλά επιδίωκε να γνωρίζει μορφωμένους και ενδιαφέροντες ανθρώπους, «εν βυθώ γαρ η αλήθεια». Και κυρίως —αυτό με ενδιαφέρει σήμερα, Καθαρή Δευτέρα 2017, από το έργο του θρακιώτη φιλοσόφου (πόσο μου λείπει ο Έβρος μου)— πίστευε ότι στόχος της ζωής του ανθρώπου, κάθε ανθρώπου, πρέπει να είναι η ευθυμία, η οποία, για εκείνον, επέφερε την ψυχική γαλήνη — διόλου τυχαία, ένα από τα προσωνύμιά του ήταν «Γελασίνος» (δηλαδή, γελαστός). Οπότε, let’s dance — put on your red shoes and dance the blues, που λέει ο David, μελαγχολικά νέος, αφόρητα ωραίος στο βίντεο που ακολουθεί, let’s sway — you could look into my eyes.

ΥΓ1: Βασικό στοιχείο ευτυχίας για τον Δημόκριτο, να μην πάσχουμε από το ανικανοποίητο, να χαιρόμαστε ό,τι έχουμε.
ΥΓ2: Εσωτερική γαλήνη προσφέρει όχι το να μην αδικούμε, αλλά το να μην θέλουμε να αδικήσουμε.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: David Bowie, Δημόκριτος, Ελένη Κεχαγιόγλου, Μουσική

from dimart http://ift.tt/2mnlR8f
via IFTTT