Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Καρυοθραύστης

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Φέτος τα Χριστούγεννα στο σπιτικό μας έχει την τιμητική του ο Καρυοθραύστης. Βλέπετε είναι η παράσταση που διάλεξε η τάξη του νηπιαγωγείου του Πέτρου για την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Ο Πέτρος είναι ένας από τους ποντικούς και, εκτός από τις δυο ολόκληρες προτάσεις που είναι ο ρόλος του, έχουμε βαλθεί να μάθουμε απέξω την ιστορία, μιας και τον έχει ενθουσιάσει. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι φέτος κυκλοφόρησαν δυο καινούρια βιβλία που μας ξαναπαρουσιάζουν με μια φρέσκια ματιά την κλασική αγαπημένη μας ιστορία.

Μια ιστορία που είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας: Η Κλάρα και ο Φριτς είναι πανέτοιμοι για την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Φέτος η Κλάρα παίρνει ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο από τον νονό της. Ένα ξύλινο στρατιωτάκι που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Η Κλάρα ενθουσιάζεται ενώ ο Φριτς θεωρεί το δώρο ανόητο. Μετά το τέλος της γιορτής, η Κλάρα επιστρέφει στο σαλόνι για να κοιμίσει τον Καρυοθραύστη και όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, η Κλάρα βυθίζεται σε ένα βαθύ ύπνο και στο όνειρο της ο καρυοθραύστης ζωντανεύει και ύστερα από μια μεγάλη μάχη με τα ποντίκια μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα. Και ύστερα ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι και περνούν από τη βασίλισσα του χιονιού και τη χώρα των ζαχαρωτών.

Το πρώτο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και είναι βασισμένο στην παραγωγή του George Balanchine για το New York City Ballet. Στην ιστορία το κοριτσάκι λέγεται Μαίρη και είναι εκείνη που κάνει το ταξίδι με τον Καρυοθραύστη. Η παράσταση του Balanchine ανέβηκε για πρώτη φορά το 1954 και σημείωσε τεράστια επιτυχία καθιερώνοντας την ιστορία του Καρυοθραύστη ως μια από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εικονογράφηση της Valeria Docampo είναι εμπνευσμένη από τα πραγματικά σκηνικά της παραγωγής και, πραγματικά, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο μεταφέρεσαι σε ένα μαγικό κόσμο και είναι σαν να βλέπεις την παράσταση.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%ce%bf%ce%b8%cf%81%ce%b1%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bf

Το δεύτερο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και η Ανν Λέισεν μας αφηγείται με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο την κλασική ιστορία του Ε.Τ.Α Χόφμαν. Η εικονογράφηση με τρυφερό και αγαπησιάρικο τρόπο μας μεταφέρει στον κόσμο του μοχθηρού βασιλιά των ποντικιών και της πανέμορφης νεράιδας Ζαχαρένιας.

καρυοθ_μεταιχμιο.jpg

Και οι δυο εκδόσεις απευθύνονται σε παιδιά από πέντε ετών αλλά και σε όσους αγαπούν τα παραμύθια. Τις διαβάζουμε καθημερινά και τις δυο ακούγοντας την μουσική της παράστασης. Ο Πέτρος έχει ενθουσιαστεί με την παράσταση και η μαμά ανυπομονεί για την μεγάλη μέρα. Άλλωστε είμαστε και οι δυο πανέτοιμοι!

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: George Balanchine, Αγγελική Μποζίκη, Ανν Λέισεν, Ε.Τ.Α. Χόφμαν, Καρυοθραύστης, New York City Ballet, Valeria Docampo

from dimart http://ift.tt/2gJFhxK
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου