Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Νάιμα

eric_dolphy_fluteΑυτό δεν είναι τραγούδι #883
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

«Ο Έρικ Ντόλφυ ήταν ολοκληρωμένος μουσικός. Ταίριαζε παντού. Ήταν το τέλειο άλτο για μια big band· μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα κλασικό σχήμα· και, φυσικά, ήταν τέλειος όταν σολάριζε… Είχε κατακτήσει την τζαζ, καθώς και όλα τα όργανα που έπαιζε. Για την ακρίβεια, ήξερε περισσότερα από αυτά που υποτίθεται ότι μπορούσε να κάνει με το καθένα από αυτά τα όργανα».

Τάδε έφη ο Τσαρλς Μίνγκους για τον Έρικ Ντόλφυ, ο οποίος ηχογράφησε τη Νάιμα 18 μέρες πριν από τον τραγικό θάνατό του: στις 29 Ιουνίου 1964 κατέρρευσε στη σκηνή, στο Βερολίνο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί θεώρησαν ότι επρόκειτο για άλλον ένα ναρκωμανή τζαζίστα — μόνο που ο Ντόλφυ δεν ήταν πρεζόνι, ήταν απλώς διαβητικός, κάτι που θα είχαν διαπιστώσει εύκολα αν έβγαζαν διάγνωση βάσει εξέτασης αίματος και όχι στερεοτύπου. Τον άφησαν να ξενερώσει κι εκείνος πέθανε.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Charles Mingus, Eric Dolphy, τζαζ, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, jazz

from dimart http://ift.tt/2hgfXQo
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου