Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χιόνι και Άι Βασίλης

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Φέτος προστέθηκαν στην συλλογή μας δυο καινούρια χριστουγεννιάτικα βιβλία. Τα διαβάζουμε συνέχεια και με τρομερό ενθουσιασμό, περιμένοντας τα Χριστούγεννα και φυσικά τον Άγιο Βασίλη.

Το πρώτο είναι ένα ολοκαίνουριο βιβλίο από τον αγαπημένο μας Eric Carle με τίτλο Χιονίζει, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Σε ένα μικρό αγροτόσπιτο ζούσε κάποτε ένας γέρος που φρόντιζε τα λίγα ζώα του. Κοντά στο στάβλο υπήρχε και ένα δέντρο που ο γέρος το χαιρετούσε κάθε φορά που περνούσε από δίπλα του. Κάθε βράδυ αφού τέλειωνε με τις δουλειές του, γύριζε σπίτι του και έπινε το τίλιο του. Ένα βράδυ πάνω που τον έπαιρνε ο ύπνος σκέφτηκε ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα και δεν χιόνισε ακόμα. Και μετά ονειρεύτηκε πως χιόνιζε και ότι το χιόνι σκέπασε τα πάντα. Όταν ξύπνησε τα πάντα ήταν κατάλευκα. Είχε χιονίσει στα αλήθεια. Τότε ντύθηκε βιαστικά, πήρε το σάκο του και ένα κουτί στα χέρια του και βγήκε τρέχοντας από το σπίτι. Τα ζώα τον κοιτούσαν ξαφνιασμένα. Τι είχε άραγε στο σάκο του;

Ο Eric Carle δεν είναι μόνο συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων· είναι καλλιτέχνης και κάθε του βιβλίο μας εμπνέει και μας συγκινεί σαν ένα έργο τέχνης. Με την τεχνική του κολάζ δημιουργεί ένα περιβάλλον και μια ατμόσφαιρα που μας παρασύρει να το ανακαλύψουμε. Το κείμενο του, λιτό αλλά ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικό. Με λίγες γραμμές καταφέρνει να μας μιλήσει για τα Χριστούγεννα, την αγάπη, το χειμώνα και τόσα άλλα, χωρίς να κουράζει στιγμή τον αναγνώστη του και αφήνοντάς του χώρο να δώσει τις δικές του ερμηνείες. Το βιβλίο είναι τυπωμένο σε χοντρό χαρτόνι και δεν απευθύνεται μόνο σε μικρά παιδάκια αλλά και σε μεγαλύτερα. Ο Πέτρος το ευχαριστήθηκε πολύ και κάθε μέρα ανακαλύπτει και κάτι καινούριο. Εντυπωσιακό και το ανάγλυφο εξώφυλλο, που κλέβει την παράσταση.

agios-vasilis xionizei

Το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο Ο Άγιος Βασίλης: Πού; Πως; Πότε; σε κείμενο και εικονογράφηση του Alan Snow, επίσης από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Αυτό το βιβλίο έρχεται να απαντήσει σε όλα τα πιθανά ερωτήματα για τον Άγιο Βασίλη και να λύσει τα χέρια των μαμάδων.  Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που περιμένουν ανυπόμονα τον Άγιο Βασίλη. Ένα βιβλίο με ΟΛΑ τα μυστικά του αγαπημένου άγιου των παιδιών! Πού μένει και τι κάνει κάθε μέρα; Πώς ξέρει τι δώρο θέλει κάθε παιδί; Πώς προφταίνει να πηγαίνει τα δώρα σε όλο τον κόσμο; Πώς μπαίνει μέσα στα σπίτια; Αυτά και άλλα πολλά, σε ένα βιβλίο που… δεν χαλάει χατίρι σε κανένα παιδί!

Το διαβάζουμε καθημερινά και ο Πέτρος κάνει και επίδειξη γνώσεων πλέον και μοιράζεται αυτά που ξέρει για τον Άγιο Βασίλη με τους φίλους του, όπως μου είπε η δασκάλα του χτες. Και κυρίως θέλει να κάνει αίτηση για να γίνει βοηθός του και να μοιράζει δώρα στα παιδάκια όλου του κόσμου. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών.

Βάλτε τα στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας, διαβάστε τα με τα παιδιά σας και νιώστε και πάλι παιδιά. Χρόνια Πολλά!

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Alan Snow, Eric Carle, Αγγελική Μποζίκη, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2idJ0oo
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου