Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Κινούμενη άμμος 19.3.2017

—με τον Γιώργο Πήττα—

Η Κινούμενη Άμμος αυτή την Κυριακή αφιέρωσε και τις δυο ώρες της στον Sir Arthur Clarke, με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του, στις 19 Μαρτίου του 2008. Ακούστηκαν μέρη από τους Πλανήτες του Gustav Holst, από το soundtrack του 2001: A Space Odyssey, από τις Συμφωνίες 9, 5 και 8 του Mahler καθώς και των Μ83 και του Joseph Trapanese από την ταινία Oblivion. Η ταινία δεν έχει καμία σχέση με τον Clarke αλλά κάποιες μουσικές της ήταν ιδανικές για το διήγημά του «Αποστολή στη Γη» που διαβάστηκε. Κάπου προς το τέλος κλείσαμε το μάτι στον Chuck Berry που είχε αναχωρήσει τις προηγούμενες ώρες.

primate-ancestor

Το εικαστικό της εκπομπής, μια εξαιρετικά οικεία και παράλληλα συγκλονιστική σκηνή από το 2001 A Space Odyssey των Stanley Kubrick & Sir Arthur C. Clarke. Η στιγμή, στην αυγή της ιστορίας, που ο τριχωτός πρόγονος ταυτίζει την εξέλιξη με τη βία. Και συνεχίζει.

Ακούστε την εκπομπή:

Κινούμενη άμμος

Κάθε Κυριακή 21.00-23.00 ζωντανά στον Astra 92,8 (Κύπρος).
Λίγες μέρες αργότερα, στο dim/art.

Μουσική. Κυρίως στις περιοχές του κλασικού ροκ και της αφροαμερικάνικης μπλουζ σκηνής.

Λόγος. Που επιδιώκει να είναι συνεκτικός και ανθρώπινος. Απέναντι όμως σε κάθε είδους διακρίσεις και ρατσισμούς.

Η Κινούμενη Άμμος βαφτίστηκε έτσι κυρίως για να παρέχει την ελευθερία που επιθυμεί ο παραγωγός της, προκειμένου να κινείται σε διαφορετικά επίπεδα και διαθέσεις. Ορκισμένος εχθρός των «κατηγοριοποιήσεων» του τύπου «μουσική για νέους, μουσική για πένθος, για χαρούλες, για το καλοκαίρι, το απόγευμα, το πρωί», ο παραγωγός απλά ακούει αυτά που επιλέγει στο σπίτι του και στο αυτοκίνητό του και ελπίζει το ακροατήριο που τον τιμά να μην έχει πρόβλημα με άλματα που μπορεί να ξεκινούν από μια φυτεία του αμερικάνικου νότου και να καταλήγουν στον Pfitzner. Εμμονές στην εκπομπή, υπάρχουν. Ακούνε στα ονόματα Bob Dylan & Beatles. Επίσης, κατά καιρούς, η Κινούμενη Άμμος γλιστράει στα Μονοπάτια του Γαλαξία. Αυτός ήταν ο τίτλος εκπομπής που έκανε ο παραγωγός «μια φορά κι’ έναν καιρό» στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και κατά καιρούς επανέρχεται, με σκοτεινές ιστορίες συνοδευμένες από σκοτεινότερες μουσικές.

* * *

Εδώ κι άλλη Κινούμενη άμμος

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Κινούμενη άμμος Tagged: Chuck Berry, Gustav Holst, Γιώργος Πήττας, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία, Μουσική, Joseph Trapanese, Sir Arthur Clarke, Stanley Kubrick

from dimart http://ift.tt/2nMUGnD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου