Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πηγαίνω όπου με πάει ο άνεμος

Το βιβλίο της άμμου #56

Για τους θαλασσοπόρους που κάνουν μια στάση στην Όρτα είναι κανόνας να αφήνουν στο πεζούλι του μόλου ένα σχέδιο, ένα όνομα, μια ημερομηνία. Είναι ένας τοίχος μακρύς καμιά εκατοστή μέτρα, γεμάτος με σχέδια καραβιών, χρώματα σημαιών, αριθμούς, φράσεις. Ανάμεσα στις πολλές φράσεις ξεχωρίζω μία: Νατ, από το Μπρισμπέιν. Πηγαίνω όπου με πάει ο άνεμος.

Τον Ιούλιο του 1895 οι άνεμοι έφεραν στην Όρτα τον καπετάνιο Τσόσουα Σλόκουμ, τον πρώτο μοναχικό θαλασσοπόρο που έκανε τον γύρο του κόσμου. Η βάρκα του ονομαζόταν “Spray” και, βλέποντάς τη σε φωτογραφία, μοιάζει με ένα πλεούμενο αδέξιο και ανασφαλές, κατάλληλο μάλλον για ένα ποταμίσιο πέρασμα παρά για ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο. Για τις Αζόρες, ο καπετάνιος Σλόκουμ άφησε μερικές πολύ ωραίες σελίδες. Τις διαβάζω στο βιβλίο του Sailing around the World, σε μια παμπάλαιη έκδοση με ένα εξώφυλλο διακοσμημένο με ένα φεστόνι άγκυρας.

Οι άνεμοι έφεραν εδώ και τη μοναδική γυναίκα φαλαινοθήρα που μπόρεσα να εντοπίσω. Ονομαζόταν Ελίζα Νάυ, ήταν δεκαεφτά χρονώ και για να επισκεφτεί στις Αζόρες τον παππού της, τον πατέρα της μητέρας της, που την είχε προσκαλέσει να περάσει ένα χρόνο στο σπίτι του, στο Σάου Μιγκέλ, δεν δίστασε να επιβιβαστεί στο φαλαινοθηρικό  “Sylph”, που ξεκίνησε από το Νιου Μπέντφορντ με στόχο τις «Δυτικές Νήσους», όπως ονόμαζαν τότε οι Αμερικανοί τις Αζόρες. Η δεσποινίς Ελίζα ήταν μια ξύπνια και τολμηρή κοπέλα, που είχε μεγαλώσει σε πουριτανικό και μετρημένο περιβάλλον. Πάνω στο φαλαινοθηρικό δεν έχασε το ηθικό της και έκανε ό,τι μπορούσε για να φανεί χρήσιμη. Το ταξίδι της άρχισε στις 10 Ιουλίου και τελείωσε στις 13 Αυγούστου του 1847. Στο συμπαθητικό της ημερολόγιο, γραμμένο με άνεση και πνεύμα, μιλάει για τη θάλασσα, για τον βλοσυρό και πατρικό γεροκαπετάνιο Γκάρντνερ, για τα δελφίνια, για τα σκυλόψαρα και, φυσικά, για τις φάλαινες. Τις ελεύθερες ώρες της, διάβαζε τη Βίβλο και το The Corsair του Μπάιρον.

* * *

Antonio Tabucchi, Η γυναίκα του Πόρτο Πιμ και άλλες ιστορίες, μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, Άγρα, Αθήνα 1997.

FullSizeRender

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Το βιβλίο της άμμου

from dimart http://ift.tt/2moTQbS
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου