Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Το πολλαπλό σου είδωλο

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1287
DJ της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Το τραγούδι αυτό το έβλεπα πάντα σαν μια μίνι (εντάξει, σούπερ μίνι) όπερα. Με το ρετσιτατίβο της στην αρχή και την άρια στο τέλος. Δεν ξέρω αν το είχε σκεφτεί κατ’ αυτή την έννοια ο Μπακιρτζής, για τον έφηβο εαυτό μου όμως και τη σαφή ροπή του προς το δράμα, λειτουργούσε έτσι μια χαρά. «It ain’t over till the fat lady sings», λένε οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξωνες – όπου «fat lady» νοείται γενικώς και αδιακρίτως η όποια τραγουδίστρια της όπερας (παρέκβαση: εμβληματικές μορφές σοπράνο τον 19ο αιώνα, οπότε και γεννήθηκε η φράση, θεωρούνταν οι τραγουδίστριες που ενσάρκωναν κατά καιρούς την Μπρουνχίλντε στο «Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» του Βάγκνερ. Ξέρετε τώρα, βαλκυρία, όπλα, πανοπλίες και μια υπερχειλίζουσα πληθωρικότητα. Τέλος παρέκβασης.) Ο Μπακιρτζής, βέβαια, δεν είναι ούτε fat ούτε lady, αλλά ένα πράγμα ισχύει παρά ταύτα: αφού ακούσεις το τραγούδι, το θέμα τελειώνει. It is over, που λένε. Έχεις κλείσει, έχεις πάρει τη δόση σου από ερωτική απελπισία/ελπίδα, έχεις χορτάσει και χαλαρώνεις και τη ζώνη τουλάχιστον κατά μία τρύπα.

Πώς το κατάφερε αυτό, ο άτιμος; Προφανώς, διά της τιμιότητος. Η ηχογράφηση του τραγουδιού, αφηγούνταν κάποτε, είχε προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε κείνον και τον Παπάζογλου εντός του στούντιο. Ο Μπακιρτζής ήθελε να το ξαναγράψουν από την αρχή γιατί δεν του έβγαινε καλά, ο Παπάζογλου ήθελε να φύγει, να ξεμπερδεύουν, ψιλοτσακώθηκαν, είπαν μερικά γαλλικά. Και τότε, σαν από μηχανής θεά, λέει ο Μπακιρτζής, εμφανίζεται να κατεβαίνει τη σκάλα έξω από το στούντιο η περί ης ο λόγος, η κοπέλα για την οποία γράφτηκε το τραγούδι. Το απροσδόκητο αυτό ερέθισμα σαν να έλυσε τα μάγια – ή ίσως και να τα έδεσε: ο Μπακιρτζής το τραγούδησε με ΑΥΤΟΝ τον τρόπο, με ΑΥΤΗ την υψηλής μεταδοτικότητας συγκίνηση που κάνει ένα τραγουδάκι 2-3 λεπτών να μοιάζει με όπερα 2-3 ωρών.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2GRlPvB
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου