Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ο Τεντέν και η κομμουνίστρια αρκούδα

Το βιβλίο της άμμου #62

Ο Άρνορ πέρασε τον πρώτο χρόνο της ζωής του πίσω από το γραφείο της μητέρας του. Αφού γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια, έγινε μόνιμος κάτοικος της γωνίας στην οποία βρίσκονταν τα παιδικά βιβλία — και πέρασε τις μέρες του χωμένος στα Πούρα του Φαραώ, στον Τεντέν στο Θιβέτ και στον Κάβουρα με τις χρυσές δαγκάνες.

Όταν δεν ήταν απασχολημένη με ξεναγήσεις επισκεπτών μέσα σ’ αυτό το μαυσωλείο γνώσης και ανθρώπινης σοφίας, κι όταν δεν έβαζε βιβλία σε πλαστικές σακούλες ή δεν τακτοποιούσε τους φακέλους της, η Σίκα Τος παρίστανε τον κάπτεν Χάντοκ τόσο καλά που ο Άρνορ έσκαγε στα γέλια.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι ένας ορισμένος αριθμός αξιοσέβαστων ανθρώπων θεωρεί ότι τα άλμπουμ του Τεντέν προωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Ότι (μεταξύ άλλων) παρουσιάζουν τους «αυτόχθονες» που ζουν σε διάφορα σημεία του κόσμου ως ημι-ηλίθιους, εν πάση περιπτώσει, σε σύγκριση με τον Τεντέν (ακόμη κι αν παρατηρούμε ότι ένας μεγάλος αριθμός χαρακτήρων που εμφανίζονται σ’ αυτά τα άλμπουμ μοιάζουν λίγο-πολύ με καθυστερημένους). Επιπλέον, ο κολλητός φίλος του Ερζέ, ο Λεόν Ντεγκρέλ, δήλωνε ότι ο ίδιος ήταν το μοντέλο για τον χαρακτήρα του Τεντέν. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, δεν κώλωνε όσον αφορά τον ρατσισμό (ο Τεντέν εφέρετο ως ρατσιστής). Ο Λεόν Ντεγκρέλ συνεργάστηκε με τους ναζί στη διάρκεια του πολέμου και στη συνέχεια με τους νεοναζί. Αλλά εκείνη την εποχή, ο μικρός Άρνορ δεν ήξερε να διαβάζει και, μολονότι τον διασκέδαζε να βλέπει τις εικόνες των Κάφρων στα άλμπουμ, του άρεσαν, επίσης, και οι αντι-ναζί εκδόσεις όπως ο Σνόρι η φώκια ή η σειρά σουηδικών βιβλίων Μπάμπσε που διηγιόνταν τις περιπέτειες μιας κομμουνίστριας αρκούδας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ούτε τόσο απλοϊκά: οι άνθρωποι δεν είναι το σύνολο των εμπειριών τους.

Μια μέρα που ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα, του Άρνορ του έτρεχαν τα σάλια πάνω σ’ ένα ουκρανικό παραμύθι, όπου γινόταν λόγος για έναν τυφλοπόντικα που βρήκε ένα γάντι μέσα στο δάσος. Ακούστε την ιστορία:

Κάνει κρύο. Ο τυφλοπόντικας μπαίνει στο γάντι. Έρχεται το κουνέλι. Ξεπαγιασμένο κι αυτό, όπως ο τυφλοπόντικας, τον ρωτάει αν μπορεί να μπει. Ασφαλώς και ναι — όλοι οι καλοί χωράνε. Έρχεται μετά ο ασβός, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, η αλεπού, η καφέ αρκούδα και, στο τέλος, έρχεται το μικρό ποντικάκι. Ξαφνικά, το γάντι σκίζεται και τα ζώα ξαναβρίσκονται έξω στο έλεος του αέρα και των στοιχείων της φύσης. Το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού είναι το ακόλουθο: ανοίξτε την πόρτα σας σε όσους έχουν ανάγκη και θα πεθάνετε όλοι από το κρύο.

* * *

Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ, Illska, Το Κακό, μετάφραση: Ρούλα Γεωργακοπούλου, Πόλις, 2017.

366310-757649.jpg

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2GqoWLl
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου