Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Τουλάχιστον Δύο

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Σήμερα διάλεξα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο παραμυθένιο. Ένα βιβλίο στο οποίο συμπράττουν δύο πολύ αγαπημένες μου: η Μαρία Παπαγιάννη και η Έφη Λαδά μάς χάρισαν ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο με τίτλο Τουλάχιστον Δύο, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Στον ουρανό, σε μια γειτονιά πολύ πιο ψηλά από τη Γη, μεγαλώνει ένα παιδί, το Φεγγαράκι, που παρά τις προτροπές της μαμάς του νομίζει ότι είναι καλύτερος από όλους και δεν έχει ανάγκη κανέναν. Μια μέρα είδε μια ηλιαχτίδα και εντυπωσιάστηκε από το πόσο δυνατή, γρήγορη και διαφορετική ήταν. Χωρίς να το πολυσκεφτεί πήδηξε στην πλάτη της και σε λίγο προσγειώθηκαν στην Γη. Η ηλιαχτίδα όμως δεν είχε ανάγκη κανέναν όπως του δήλωσε απερίφραστα και έτσι το Φεγγαράκι έμεινε μόνο του σε ένα μέρος που δεν αναγνώριζε. Ξαφνικά τον πλησίασε μια μικρή πυγολαμπίδα. Στην αρχή της είπε ότι δεν χρειάζεται κανέναν αλλά εκείνη κατάλαβε ότι ήταν λυπημένο και έτσι το Φεγγαράκι παραδέχτηκε ότι είχε χαθεί. Η πυγολαμπίδα το προσκάλεσε να την ακολουθήσει. Μαζί προσπάθησαν να βρουν το σπίτι του. Στην διάρκεια της αναζήτησης το Φεγγαράκι κατάλαβε πως οι φίλοι είναι σημαντικοί και πως όταν υπάρχουν στην ζωή μας όλα είναι καλύτερα. Και όταν έφτασαν εκεί που η θάλασσα ενώνεται με τον ουρανό και το φεγγαράκι ήταν έτοιμο να βουτήξει στο νερό για να γυρίσει σπίτι του φώναξε στην πυγολαμπίδα: «Οι φίλοι είναι τουλάχιστον δύο».

Η Μαρία Παπαγιάννη έγραψε μια τρυφερή ιστορία για την φιλία, την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την συντροφικότητα. Το Φεγγαράκι, που πιστεύει ότι είναι άτρωτο, όταν βρίσκεται σε ένα ξένο περιβάλλον θα αισθανθεί το φόβο για το άγνωστο. Και θα καταλάβει την αξία της φιλίας και ότι είναι όμορφο να μοιράζεσαι με αυτούς που αγαπάς τα δύσκολα και τα εύκολα. Ότι είναι όμορφο να έχεις συνοδοιπόρους και πως η ζωή είναι πιο ενδιαφέρουσα όταν έχεις φίλους να την μοιραστείς. Η εικονογράφηση της Έφης Λαδά είναι για ακόμα μια φορά μαγική και με τις εικόνες της δημιουργεί έναν υπέροχο κόσμο που θα συνεπάρει τον αναγνώστη και θα τον κάνει να φανταστεί πως είναι μέρος του. Εικόνες γεμάτες κίνηση και φροντισμένες μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Ο Πέτρος ενθουσιάστηκε και μιλούσε ακατάπαυστα για το πόσο ωραίες είναι οι ζωγραφιές του βιβλίου και το πώς θέλει να γίνει και εκείνος ζωγράφος μια μέρα. Και άρχισε να βάζει σκούφους στις φάλαινες και στους καρχαρίες που ζωγραφίζει επηρεασμένος από την εικονογράφηση του βιβλίου.

Ένα βιβλίο πολύ υψηλής αισθητικής για την σημαντικότητα της φιλίας που μας διδάσκει ότι η ζωή είναι ομορφότερη και ποιο χρωματιστή αν την μοιραζόμαστε. Απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

toulaxiston dyo

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Έφη Λαδά, Αγγελική Μποζίκη, Μαρία Παπαγιάννη, βιβλίο, εκδόσεις Πατάκη, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2mvz659
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου