Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής

%ce%b2%ce%bf%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%82

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Αυτό το βιβλίο το πρότεινε μια φίλη και ψάχνοντας είδα ότι απέσπασε το βραβείο του καλύτερου εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου από το περιοδικό Ο αναγνώστης . Πρόκειται για ένα καλογραμμένο αλληγορικό παραμύθι από την Γεωργία Γαλανοπούλου, που συνοδεύεται από μια πραγματικά εκπληκτική εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη. Μια ιστορία για την απληστία, τον σεβασμό και την οικολογική συνείδηση.

Ένας παλιός θρύλος, στην γκρίζα πολιτεία, μιλάει για την Φανή που χάθηκε από τη φύση και κανείς δεν ξέρει αν θα γυρίσει. Ένα περίεργο αγόρι αποφασίζει να μάθει γιατί χάθηκε η Φανή και ψάχνει να βρει τον Βόρακα. Μόνο αυτός ξέρει την ιστορία. Αλλά κυκλοφορεί μόνο νύχτα και κατοικεί σε ένα στοιχειωμένο καράβι που στέκει στο άδειο από νερό λιμάνι. Το μικρό αγόρι όμως είναι αποφασισμένο και έτσι παίρνει το μονοπάτι που οδηγεί στο τέρμα της γκρίζας πολιτείας. Αφού δωροδοκεί τον Βόρακα, ακούει την ιστορία από τον ίδιο και τον βοηθό του τον Κόρακα. Του διηγείται πως αποφάσισε να πλουτίσει ακόμα και αν αυτό ήταν σε βάρος της πολιτείας που ζούσε. Έκοψε δέντρα και έφτιαξε κουπιά και καράβια. Αλλά όσο πλούτιζε τόσο ήθελε παραπάνω παρά τις προειδοποιήσεις της Φανής που του συστήθηκε ως «του δίκιου η φωνή». Ο Βόρακας την έδιωχνε και έτσι παρά την επιμονή της κατάφερε να την διώξει για τα καλά. Αλλά η Φανή άφησε το δώρο στο Ασπρόδεντρο — μια λέξη μαγική, και χάθηκε παίρνοντας μαζί της θάλασσα, βουνά και ηλιαχτίδες. Θα καταφέρουν το μικρό αγόρι και οι φίλοι του να αποκρυπτογραφήσουν τη λέξη και να λύσουν τα μάγια;

Ένα τρυφερό έμμετρο παραμύθι με λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, που θα γοητεύσουν τους μικρούς αναγνώστες και θα κρατήσουν το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Μια ιστορία για την απληστία και την πλεονεξία, που μας εμποδίζουν να δούμε το κοινό καλό. Ο Βόρακας αντιπροσωπεύει το Κακό και όλους τους άπληστους της γης και η Φανή τη φωνή του Καλού και της ανιδιοτέλειας. Δυο κόσμοι που συγκρούονται. Και φυσικά η αλόγιστη εκμετάλλευση των αγαθών της φύσης, η οποία μας εκδικείται.

Τα λόγια συμπληρώνει η εξαιρετική εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη. Λεπτοδουλεμένη, καταφέρνει να μεταφέρει την δυσοίωνη ατμόσφαιρα της γκρίζας πολιτείας. Οι λεπτομέρεια στις εκφράσεις των πρωταγωνιστών, οι σκιές και το βάθος των σχεδίων συνθέτουν μια πραγματικά άρτια εικαστική προσέγγιση.

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά από οκτώ ετών. Και ο Πέτρος μπορεί να είναι μικρός και να μην το έχουμε διαβάσει ακόμα μαζί αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να σχολιάσει το ύφος του Βόρακα από το σχέδιο του εξωφύλλου. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους που θα μας ταξιδέψει και θα μας κάνει να σκεφτούμε την δική μας στάση ζωής.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Βαγγέλης Παυλίδης, Γεωργία Γαλανοπούλου, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2fILiKe
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου