Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη

 

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Όταν είδα αυτό το βιβλίο στα ράφια γνωστού βιβλιοπωλείου ενθουσιάστηκα. Ένα από τα πιο γνωστά παιδικά βιβλία όλων των εποχών, που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, επιτέλους στα ελληνικά. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1968, έχει έκτοτε κυκλοφορήσει σε 15 χώρες και αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο.

Ένα απόγευμα η μικρή Σοφία πίνει τσάι στην κουζίνα με την μαμά της, όταν χτυπάει ξαφνικά το κουδούνι. Δεν μπορεί να είναι ο γαλατάς μιας και ήρθε το πρωί, ούτε ο βοηθός του μπακάλη, γιατί δεν είναι η μέρα του. Δεν μπορεί να είναι ο μπαμπάς, γιατί έχει κλειδιά. Όταν η πόρτα ανοίγει, αντικρίζουν μια τίγρη που ζητάει να πιει τσάι μαζί τους. Το αποτέλεσμα είναι να καταβροχθίσει ό,τι υπάρχει στο σπίτι και μετά να φύγει. Όταν έρχεται ο μπαμπάς, βγαίνουν έξω να φάνε και όταν το επόμενο πρωί πάνε για ψώνια φροντίζουν να προμηθευτούν κονσέρβες για τίγρεις. Για την περίπτωση που τους επισκεφτεί ξανά. Θα το κάνει άραγε;

%ce%b7-%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b7%cf%81%ce%b8%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7

Η συγγραφέας Τζούντιθ Κερ εμπνεύστηκε αυτήν την ιστορία για να κοιμίζει την κόρη της. Με χιούμορ και τρυφερότητα μας διηγείται πως μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα σε ένα συνηθισμένο σπίτι από την επίσκεψη μιας τίγρης. Φυσικά κανείς δεν περιμένει να επισκεφτεί μια τίγρη το σπίτι του αλλά μήπως τελικά μπορεί αυτό να συμβεί; Και αν συμβεί κάτι τόσο απρόσμενο, εμείς πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Και μήπως τελικά δεν είναι τόσο κακό να διαταράσσεται πού και πού η ρουτίνα μας; Απόλυτα ταιριαστή με την ιστορία και η λιτή εικονογράφηση (της Κερ, επίσης) με τα ζωηρά χρώματα, που είναι απολύτως ρεαλιστική όπως όλες οι εικονογραφήσεις της εποχής, βοηθώντας έτσι τα παιδιά να ταυτίζονται και να τοποθετούν τον εαυτό τους στην ιστορία.

judith-kerr1

Αν και η συγγραφέας έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται απλά για μια ιστορία καληνύχτας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία πίσω από το βιβλίο. Η Τζούντιθ γεννήθηκε και έζησε τα παδικά της χρόνια στο Βερολίνο, πριν από την επικράτηση του Τρίτου Ράιχ· πατέρας της ήταν ο Άλφρεντ Κερ, διακεκριμένος συγγραφέας και θεατρικός κριτικός που βρισκόταν σε λίστα μελλοθάνατων εξαιτίας της αντίθεσής του με τους Ναζί. Τη νύχτα πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, η οικογένεια φυγαδεύτηκε στην Ελβετία και τα βιβλία του Άλφρεντ Κερ κατέληξαν στη διαβόητη πυρά που οργάνωσε ο Γκέμπελς το Μάιο του 1933 στην Opernplatz. Πολλοί θεωρούν, ότι η τίγρη συμβολίζει μια παραλίγο απειλή, αφού η συγγραφέας πέρασε την παιδική της ηλικία με το φόβο ότι κάποια στιγμή μπορεί να χάσει τον μπαμπά της.

wp_alfred_kerr

Δεν ξέρω τελικά γιατί έγραψε το βιβλίο η Κερ. Αυτό που ξέρω είναι ότι περάσαμε πολύ όμορφα διαβάζοντάς το. Ο Πέτρος έκανε τις δικές του προτάσεις για το τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην τίγρη και πρότεινε να κλειδώσουμε την πόρτα του μπάνιου για να μην μας πιει όλο το νερό. Ύστερα ζωγράφισε τίγρεις, ήθελε να μάθει τα πάντα για τις τίγρεις και περήφανος είπε στη γιαγιά του ότι τελικά οι τίγρεις μπορεί να είναι καλές.

Πρόκειται για ένα πραγματικό διαμάντι που αξίζει μια θέση στα ράφια τα παιδικής σας βιβλιοθήκης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Άλφρεντ Κερ, Αγγελική Μποζίκη, Αδόλφος Χίτλερ, Βερολίνο, Γιόζεφ Γκέμπελς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Τζούντιθ Κερ, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2fvMIqE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου